Bănci și Asigurări

Toamna calma pe piata valutara

Toamna calma pe piata valutara
13.09.2006, 19:13 13

Euro se mentine, dupa aproape jumatate din luna septembrie, in banda ingusta descrisa in care s-a inscris inca de la sfarsitul lui iunie, in conditiile in care interesul jucatorilor pentru tranzactionare ramane scazut.
Cursul oficial euro/leu a inregistrat ieri o variatie marginala, coborand cu 0,03 bani, pana la 3,5173 lei pentru un euro. BNR a calculat un curs de 2,7673 lei pentru un dolar, cu 0,33 bani peste nivelul din ziua anterioara.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5150/3,5180 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. Pe parcursul sedintei de tranzactionare, euro a oscilat intr-o banda ingusta, in conditiile in care ordinele de cumparare s-au succedat cu cele de vanzare, insa pe volume reduse. La inchiderea pietei, dealerii cotau euro la 3,5170/3,5190 lei, in crestere usoara fata de sfarsitul sedintei de luni.
"Ordinele au provenit atat de la clienti comerciali locali, cat si de la jucatori straini, insa volumele nu au fost importante", a comentat un dealer.
Euro a coborat usor pe piata la termen de la Sibiu, fiind cotat la 3,54 lei pentru sfarsitul acestei luni. Pentru scadentele mai indepartate (decembrie sau martie viitor) nu s-au derulat nici ieri tranzactii.
Si celelalte piete din regiune au ramas calme, zlotul polonez, forintul maghiar si lira turceasca inregistrand aprecieri usoare in fata euro.
Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 8,5% si 9% pe an, in conditiile in care nivelul lichiditatilor in exces de pe piata ramane scazut. La inceputul saptamanii BNR a atras depozite pe o luna in valoare de 1,2 miliarde de lei (0,3 miliarde de euro). Astazi, banca centrala va anunta o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit, iar rezultatele vor fi anuntate joi. In conditiile in care nu sunt asteptate intrari semnificative de lichiditati, dealerii considera ca dobanzile vor ramane la aceste niveluri in perioada urmatoare.
Pe pietele internationale dolarul a pierdut usor teren in fata euro, cotatiile urcand pana la 1,2720 dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO