Bănci și Asigurări

Topul bancilor la sfarsitul anului trecut

Topul bancilor la sfarsitul anului trecut

Click pentru imaginea intreaga

30.01.2008, 18:07 174

Alpha Bank a coborat pe locul sapte in ierarhia bancilor locale la sfarsitul anului trecut, pierzand trei locuri in trimestrul al patrulea, in timp ce Banca Transivania a reusit sa urce o pozitie, pana pe locul patru.

La varful clasamentului nu s-au produs schimbari, BCR ramanand cea mai mare banca din sistem, urmata de BRD-SocGen si Raiffeisen.

Cele trei banci si-au redus insa dominatia, cota de piata pe care o controleaza cumulat ingustandu-se la 45% in decembrie, fata de 50% la sfarsitul anului trecut.
"In cursul trimestrului al patrulea am decis sa externalizam o parte din portofoliul de finantari corporate, dupa ce am vazut ca nu sunt sanse pentru scaderea rezervelor minime obligatorii", a comentat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. Dupa primele trei trimestre, Alpha urcase pe pozitia a patra in sistem, in conditiile in care la acel moment inregistra toate finantarile in bilantul local.

Grecii de la Bancpost au urcat doua locuri, pana pe pozitia a cincea, in timp ce UniCredit Tiriac a stationat pe pozitia a sasea dupa trimestrul al patrulea.
Volksbank a reusit cea mai spectaculoasa crestere dintre bancile de top. Austriecii au reusit sa-si dubleze aproape cota de piata, la 5% in decembrie, fata de 2,7%, la sfarsitul anului precedent. Activele bancii au crescut anul trecut de aproape trei ori, de la 4,6 la 12,6 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro). Chiar si asa, banca nu a mai reusit in trimestrul al patrulea sa urce in clasament, ramanand pe pozitia a opta. La sfarsitul lui 2006, Volksbank se afla pe pozitia a 11-a.
La sfarsitul anului trecut, numarul bancilor cu cote mai mari de 5% urcase la opt, dublu fata de decembrie 2006.
Ultimele doua pozitii din top zece sunt ocupate de CEC si ING Bank, imaginea ramanand astfel neschimbata fata de septembrie anul trecut.

Activele totale din sistemul bancar au urcat anul trecut cu 45%, pana la 250,7 miliarde de lei (circa 70 de miliarde de euro), dupa un salt viguros in trimestrul al patrulea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO