Bănci și Asigurări

Topul companiilor de asigurari in primul trimestru

Cardif a intrat in top zece pe asigurari de viata
10.06.2009, 00:00 81

Compania de asigurari de viata Cardif, controlata de grupul francez BNP Paribas, a intrat in primul trimestru din acest an in top zece pe piata de profil, singura miscare spectaculoasa din acest clasament. Cardif a intrat pe piata locala de asigurari in urma cu doi ani si jumatate, la inceputul lui 2007.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a publicat ieri clasamentul asiguratorilor in primul trimestru, Cardif ocupand locul 10 pe segmentul de asigurari de viata, cu prime brute subscrise de circa 11 mil. lei (3 mil. euro) si o cota de piata de 2,8%. Francezii au ocupat locul Omniasig Life, care a inregistrat vanzari slabe in ultimul an, cedand astfel pozitia sa de la sfarsitul clasamentului primilor zece jucatori. Conducerea Cardif nu a putut fi contactata ieri pentru comentarii.
Cardif se bazeaza in special pe vanzarile de asigurari de viata catre clientii Cetelem, cea mai mare companie de credite de consum de pe piata locala, care face parte din acelasi grup francez, BNP Paribas. De altfel, chiar de la intrarea pe piata locala asiguratorul a declarat ca va vinde preponderent asigurari legate de credite. Este vorba atat de asigurari de viata propriu-zise, cat si de polite care acopera riscul de somaj, accident sau imbolnavire.
Grupul BNP Paribas mai detine in Romania doua companii de leasing si activeaza pe piata imobiliara.
Clasamentul companiilor de asigurari de viata a ramas aproape neschimbat in primul trimestru, primii trei jucatori fiind in continuare ING Asigurari (prime brute subscrise de 130,2 mil. lei), AIG Life (46,2 mil. lei) si BCR Viata (35,2 mil. lei).
In asigurari generale a urcat pe primul loc Omniasig (331,6 mil. lei), pe pozitia a doua a trecut Allianz-Tiriac (323,8 mil. lei), pe a treia a urcat Astra (197,7 mil. lei), iar pe locul patru a coborat Asirom (178,3 mil. euro), potrivit datelor CSA.
 
Pierderile asiguratorilor vor scadea
Pierderile companiilor de asigurari ar putea sa scada in 2009, deoarece acestea nu se mai lupta pentru cota de piata, ci pentru profitabilitate, afirma presedintele CSA, Angela Toncescu. In ultimii trei ani asiguratorii au mers pe pierdere neta, adica pierderea totala a pietei a depasit profitul.
"Cred ca ar trebui sa remarcam ca societatile de asigurare nu mai alearga dupa cota de piata, ceea ce este un lucru bun. Grupurile mari care au intrat pe piata locala si-au consolidat deja societatile si nu vor mai investi muti bani anul acesta, iar rezervele pe care si le-au constituit asiguratorii ma fac sa cred ca pierderea de anul acesta va fi mai redusa", spune Toncescu.
CSA urmeaza sa publice astazi date cu privire la rezultatul pietei de asigurari in 2008. In 2007 piata de asigurari a inregistrat o pierdere neta de 76 mil. euro, de patru ori mai mare decat in anul anterior. Pentru 2008 unii jucatori din piata estimeaza ca pierderile depasesc 100 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO