Bănci și Asigurări

Topul companiilor de leasing pe primul semestru

04.10.2007, 15:57 20

Fuziunea dintre UniCredit Leasing si HVB Leasing, care a avut loc la inceputul anului, a creat cel mai mare jucator de pe piata de profil, UniCredit Leasing Corporation, si a lasat loc pentru inca o companie in top 10.
UniCredit a preluat pozitia de lider al pietei dupa primul semestru de la BCR Leasing, care a trecut pe locul doi. In primele sase luni, cea mai mare companie de leasing a finantat achizitia de bunuri in valoare de 220,3 mil. euro. Numarul contractelor incheiate de UniCredit Leasing Corporation a trecut de 7.100 de la sfarsitul lunii iunie, 83% din acestea fiind finantari acordate clientilor corporate.
BCR Leasing, a doua companie de pe piata locala, nu a publicat rezultatele financiare pentru primul semestru, ci pentru primele opt luni ale anului, cand valoarea bunurilor finantate de companie a fost de 236 de milioane de euro. Calculand pro rata, valoarea bunurilor finantate de companie in primele sase luni se ridica la 177 de milioane de euro.
A treia companie de pe piata este Porsche Leasing, cu finantari pentru bunuri in valoare de 159,7 milioane de euro in primul semestru, afacerile societatii fiind sustinute de vanzarile importatorului auto Porsche.
Cele mai dinamice companii de pe piata in prima jumatate a anului au fost Credit Europe Leasing si Piraeus Leasing, care au raportat cresteri ale afacerilor de 144%, respectiv 142%, comparativ cu aceeasi perioada din 2006. De altfel, Piraeus Leasing este nou-intrata in top 10, cu finantari pentru bunuri de 87 de milioane de euro in primul semestru. A treia companie in functie de ritmul de crestere a fost Raiffeisen Leasing. Finantarile acordate de austrieci au urcat cu 74%, la 136 de milioane de euro, pozitionand compania pe locul patru in acest top.
Companiile care au inregistrat cele mai reduse cresteri sunt Porsche Leasing si Motoractive Leasing, cu evolutii de 26%, respectiv de 20%. Motoractive a fost preluata anul trecut de americanii de la GE Money, divizia de servicii financiare de retail a gigantului General Electric, impreuna cu alte doua societati financiare, Ralfi (Estima Finance, specializata pe credite de consum) si Domenia Credit (credite ipotecare).
Afacerile companiilor de leasing se bazeaza, in cea mai mare parte, pe finantarile acordate pentru achizitia de autoturisme, acestea detinand ponderi importante in portofolii.
Companiile de leasing au finantat active de 2,17 mld. euro in prima jumatate a anului, in crestere cu 46% fata de aceeasi perioada din 2006. Contractele de leasing pentru autoturisme au reprezentat 71% din totalul celor incheiate, cele pentru finantarea echipamentelor industriale - 22%, iar finantarile destinate sectorului imobiliar - 7%.
Cea mai mare parte din finantarile pentru sectorul imobiliar este destinata constructiei de spatii de birouri - 54%, restul fiind utilizate pentru constructia de spatii comerciale - 34% si dezvoltarea de proiecte rezidentiale - 12%.
De altfel, majoritatea companiilor de leasing afirma ca vor sa isi dezvolte afacerile pe segmentul imobiliar si al echipamentelor, in detrimentul leasingului auto.
In cazul leasingului auto, automobilele reprezinta 54% din finantarile acordate, vehiculele comerciale - 43%, alte tipuri de vehicule reprezentand 3%. Companiile de leasing detinute de banci au reprezentat in prima jumatate a anului 65% din piata locala de leasing, societatile independente au acordat 26% din finantari, iar cele captive (detinute de producatori sau importatori auto) - 9%.
Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) estimeaza ca piata va creste cu 50-55% in urmatorii ani. In 2006, valoarea totala a finantarilor acordate in sistem leasing a fost de 3,26 mld. euro, iar in acest an piata ar putea ajunge la 4,6 mld.euro, potrivit ALB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO