Bănci și Asigurări

Topul companiilor de pensii private dupa doua luni

Topul companiilor de pensii private dupa doua luni

Click pentru imaginea intreaga

16.11.2007, 19:36 122

Circa 2,3 milioane de salariati cu varsta sub 45 de ani si-au ales fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) in primele doua luni de la startul campaniei de vanzare, conform datelor adunate de ZIARUL FINANCIAR de la cei 18 administratori.
Numai in ultimele doua saptamani, 477.000 de romani au semnat pentru pensia privata obligatorie, a declarat pentru ZF Mariana Campeanu, presedintele CNPAS.
Ieri a avut loc a patra raportare oficiala bilunara (din totalul de opt), situata la jumatatea campaniei initiale de aderare, adica dupa primele doua luni de vanzare. Cu aceasta ocazie, companiile de administrare au raportat la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) pentru a patra oara numarul de contracte semnate de clientii fondurilor in perioada ultimelor doua saptamani.
Dupa doua luni de vanzare a pensiilor private, primele sapte companii de administrare si-au pastrat pozitiile detinute anterior. ING, Allianz-Tiriac si Generali ocupa podiumul, iar Aviva si Interamerican completeaza top 5.
Tendinta de pe piata a fost insa de incetinire a vanzarilor, cifrele raportate ieri de cei 18 administratori fiind mai mici decat cele de la raportarile bilunare anterioare.
Totalul s-a apropiat de 2,3 milioane de clienti care au semnat pentru fondurile de pensii private, dintr-o piata estimata acum la 3,5 milioane de clienti. Cu alte cuvinte, circa 66% dintre romanii vizati au semnat deja pentru pensia privata obligatorie.
Dupa primele doua luni, piata si-a mentinut gradul de concentrare inalta, primele cinci fonduri de pe piata reusind sa atraga aproape 84% dintre clienti.
De asemenea, primele zece fonduri de pe piata au atras circa 98% dintre clienti, restul de 2% fiind impartit intre celelalte opt fonduri. Doar Zepter, ultimul intrat in cursa celor 18 administratori, are zero contracte raportate la CNPAS.
Tot ieri, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a furnizat ZF informatii privind situatia oficiala a companiilor de pensii dupa prima luna si jumatate (trei raportari).
Numarul total de clienti dupa aceasta perioada a fost de 1.757.707, iar numarul actelor de aderare invalidate (pe motiv de semnatura multipla sau alte erori de completare) a fost de 52.367, adica mai putin de 3% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO