Bănci și Asigurări

Topul companiilor de pensii private dupa primele trei luni

Topul companiilor de pensii private dupa primele trei luni

Click pentru imaginea intreaga

18.12.2007, 17:11 38

Vanzarile de pensii private obligatorii au incetinit semnificativ, iar companiile din top10 si-au consolidat pozitiile, in ultimele doua saptamani.
Numarul total de aderenti la fondurile private de pensii obligatorii (pilonul II) a depasit 2,9 milioane, dintre care 330.000 de clienti au semnat in ultimele doua saptamani. Ieri a avut loc a sasea raportare bilunara (dupa trei luni de vanzare), din totalul de opt (corespunzatoare celor patru luni de aderare initiala).
Liderul pietei pensiilor obligatorii a ramas ING, cu aproape 962.000 de clienti (si o cota de piata de 32,8%), fiind urmat de Allianz-Tiriac (754.000 de clienti, adica 25,7%) si de Generali (277.000 de clienti, adica 9,4%). Aviva si Interamerican completeaza sirul companiilor din top 5.
Allianz-Tiriac a reusit insa ieri sa depaseasca liderul ING la ritmul de vanzari din ultimele saptamani, raportand peste 88.000 de clienti atrasi in aceasta perioada, fata de cei aproape 86.000 ai ING. Este pentru a doua oara in cele trei luni in care Allianz depaseste ING la una dintre raportari, in rest ING fiind lider incontestabil ai vanzarilor de pensii obligatorii.
Aproape toata piata a incetinit ritmul de vanzare, doar doua dintre companiile din top 10 reusind sa rupa tendinta generala. Aviva a raportat acum peste 30.000 de clienti (fata de cei 28.000 la raportarea bilunara anterioara), iar AIG a raportat un nivel aproximativ egal de vanzari cu cele de la raportarea anterioara, adica 26.000.
Singura schimbare de pozitii intre companiile de pensii a avut insa loc in subsolul clasamentului, unde Zepter (locul 18 inainte de raportarea de ieri) a urcat un loc, pana pe 17, surclasand Marfin. In rest, companiile si-au consolidat pozitiile detinute inaintea raportarii bilunare de ieri.
In top 10 exista insa doua locuri unde diferentele dintre doua companii de pensii sunt minore, putand inca avea loc rasturnari de clasamente. Astfel Interamerican (locul 5) are doar 5.670 de clienti mai mult decat AIG (locul 6), diferenta in cota de piata fiind de 0,2 puncte procentuale. Lupta este stransa si intre companiile de pe locurile 7 (BT Aegon) si 8 (BCR), unde diferenta este de 3.000 de clienti, adica 0,1 puncte procentuale din piata.
Concentrarea pietei a continuat sa se reduca usor cu ocazia raportarii de ieri, dar s-a mentinut la niveluri inalte. Primele cinci fonduri concentreaza 83,3% iar primele zece fonduri cumuleaza 98,1% din numarul total de clienti. Ca urmare, restul de 8 fonduri impart 1,9% din numarul de aderenti.
Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), estimeaza ca piata ar putea ajunge la 3,2-3,3 milioane de participanti, fata de cei 2,9 milioane de clienti atrasi deja. "Probabil ca numarul de clienti care vor intra in loterie va fi de circa 5% din total", considera el.
Urmatoarea raportare bilunara va avea loc pe 7 ianuarie 2008.

Seful OTP Pensii a demisionat
Marius Floarea, CEO al OTP Fond de Pensii, a demisionat joia trecuta de la conducerea companiei locale de pensii obligatorii a grupului maghiar OTP. Decizia a fost luata in comun de catre grup si de catre Marius Floarea. Desi motivele plecarii nu au fost declarate de cele doua parti, OTP a tinut sa precizeze, intr-un comunicat oficial, ca "rezultatele vanzarilor sunt in urma obiectivelor propuse initial".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO