Bănci și Asigurări

Transilvania a cumparat 5% din Siretul Pascani

09.02.2004, 00:00 14

Alaturi de investitiile in dezvoltarea retelei teritoriale sau in cresterea expunerii pe piata bancara romaneasca, Banca Transilvania investeste si in acest an in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Banca a fost raportata saptamana trecuta cu o detinere de 5,46% din actiunile societatii Siretul Pascani, dupa ce anul trecut a devenit actionar semnificativ al unei alte comopanii cotate, Armatura Cluj.
La finalul lunii septembrie a anului trecut, banca detinea participatii in valoare de 240 miliarde de lei, fata de o valoare de 51 miliarde de lei inregistrata cu un an inainte.
Siretul Pascani produce tricotaje din materiale sintetice, pentru clienti straini perdele si tapiterie auto, destinate in cea mai mare parte Dacia-Renault si Daewoo. Siretul nu are un actionar majoritar dupa ce Asociatia Salariatilor s-a dizolvat anul trecut. Ceilalti actionari semnificativi sunt tot din Cluj, un grup de companii printre care se numara SSIF Broker, si care detin 7,2% din actiuni. Anul trecut banca a devenit actionar semnificativ cu o detinere de 5% din actiunile Armatura Cluj-Napoca. Situatia societatii este asemanatoare: compania nu are actionar majoritar, iar Asociatia Salariatilor se va dizolva in 2007. Brokerii de la Bursa spun ca in cazul unor companii fara actionari majoritar cum sunt Armatura sau Siretul sunt posibile tinte de preluare din partea unor investitori strategici.
Cotatia actiunilor Siretul a crescut de 3,5 ori in ultimele 12 luni de tranzactionare, cel mai mare pret de inchidere la Bursa a fost atins chiar vineri, cand actiunile societatii s-au tranzactionat la 5.000 lei/actiune.
Banca Transilvania a realizat anul trecut investiti de capital importante in companiile subsidiare bancii, in vederea consolidarii pozitiei Grupului Financiar BT - BT Leasing, BT Direct, BT Securities si SAR Transilvania. Actiunile bancii au avut o evolutie stabila saptamana trecuta la Bursa, cand pretul actiunilor s-a mentinut la 5.450 lei/actiune. Banca a incheiat anul 2003 cu un profit brut de 557 miliarde de lei, cu 3,5% mai mare decat profitul brut inregistrat in 2002 si cu 12% mai mare decat profitul bugetat initial. La Bursa, capitalizarea a Bancii Transilvania este de 162 milioane de dolari. Anul trecut, banca a realizat investitii totale de 7,5 milioane de dolari, iar pentru anul acesta sunt pregatite alte 8 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO