Bănci și Asigurări

Transparenta in costul creditului poate fi scumpa

19.09.2006, 18:58 12

Cei care au contractat in iarna un credit imobiliar in lei cu dobanda legata de indicatorul pietei monetare interbancare (BUBOR) se vad acum nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar, dupa ce intarirea politicii monetare a BNR a alimentat cresterea dobanzilor.
Daca in decembrie trecut BUBOR (media dobanzilor percepute de banci pentru fondurile plasate pe piata interbancara) pentru scadenta de trei luni era de 7,5% pe an, in prezent indicatorul a urcat la 9,2%. In mod similar, BUBOR la sase luni a urcat de la 7,3% pe an in decembrie la 9,2% pe an in septembrie. Ceea ce inseamna ca dobanda platita de clienti (care se calculeaza in functie de BUBOR, la care se adauga o marja fixa a bancii) a inregistrat o crestere similara, cu aproape doua puncte.
Evolutia de anul acesta arata dezavantajul dobanzii calculate in functie de un indicator extern. In cazul creditelor cu dobanzi al caror mecanism nu este atat de clar, bancile evita sa modifice costurile, chiar si cand este vorba de scumpiri, din considerente de costuri (legate de informarea clientilor, dar si de imagine).
Dobanzile calculate in functie de un indicator se actualizeaza la intervale dinainte stabilite (cel mai frecvent trei sau sase luni), variind in functie de evolutia pietei. Aceasta formula de calcul permite clientului sa beneficieze direct de scaderea dobanzilor pe piata, atunci cand aceasta se produce. Anul trecut, cand finantarile s-au ieftinit semnificativ, bancile s-au aratat sovaielnice in a actualiza dobanzile la creditele in derulare, pastrandu-le la niveluri mai ridicate. Astfel, dobanda legata de un indicator extern a fost una dintre putinele cai prin care clientii puteau fi siguri ca platesc o dobanda care reflecta evolutia pietei.
In 2006, cresterea dobanzilor pe piata interbancara a survenit pe fondul intaririi politicii monetare a BNR, care din decembrie a majorat dobanda de interventie cu 1,25 puncte procentuale si a reluat sterilizarea agresiva a excesului de lei din piata. Vestea rea este ca pentru lunile urmatoare nu se anunta nicio schimbare in bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO