Bănci și Asigurări

Tranzactii cu 0,6% din Banca Transilvania

18.11.2004, 00:00 8

Actiunile Bancii Transilvania au fost ieri cele mai tranzactionate de la Bursa de Valori Bucuresti cu tranzactii in valoare de 56,2 miliarde de lei (1,4 milioane de euro). Pachetele de actiuni tranzactionate au insumat 0,6% din capitalul bancii. Operatiunile mari de ieri nu au insemnat si o modifiacre semnificativa a pretului, care a oscilat intre 7.950 si 8.050 lei/actiune. Ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 8.000 lei/actiune la fel ca marti.
Informatiile existente pe piata indica faptul ca cele mai multe dintre actiunile tranzactionate ieri au fost achiztionate de unul sau mai multt investotori straini. De altfel, la finalul lunii septembrie 34% din capitalul bancii era detinut de investitori straini. Cel mai important actionar al bancii este Banca Europeana de Investitii si Dezvoltare (BERD), care detine 15% din actiunile bancii. Ceilalti actionari straini au Transilvania au cumparat pachete de actiuni de pe Bursa.
La inceputul acestui an pe piata au aparut informatii conform privind o tendinta de consolidare a unor pachete importante de actiuni in portofolii unor fonduri straine de investitii. In prezent, conform statutului bancii nici unul din actionari in afara de BERD nu poate detine mai mult de 5% din actiuni, conform statutului bancii. Trei dintre societatile de investitii financiare si mai multi oameni de afaceri din Cluj-Napoca detin pachet de cate 4,99% din actiunile bancii.
Banca Transilvania a incheiat primele noua luni cu o crestere de 40% a profitului brut, conform rezultatelor financiare preliminare, in timp ce activele bancii s-au dublat fata de luna septembrie a anului trecut.
La finalul lunii septembrie, banca inregistra un profit brut de 531 miliarde de lei (12,9 milioane de euro). Activele bancii se ridicau la finalul lunii septembrie la la 23.449 miliarde de lei (570 milioane de euro), care reprezinta o cota de piata de 2,66%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO