Bănci și Asigurări

Tranzactii de un miliard de euro cu firme de asigurari

Tranzactii de un miliard de euro cu firme de asigurari

Click pentru imaginea marita

03.06.2008, 20:38 13

Tranzactiile din asigurari au trecut de valoarea-record de un miliard de euro in ultimele sase luni, asigurarile fiind cel mai efervescent domeniu al anului.
Din decembrie anul trecut pana la sfarsitul lunii mai s-au vandut nu mai putin de opt companii, aceasta fiind prima data in istoria pietei locale cand se vand atat de multi asiguratori intr-o perioada atat de scurta si la preturi atat de mari.
Companiile care si-au schimbat actionarii in aceasta perioada sunt BT Asigurari, OTP Garancia, Ardaf, RAI Asigurari, Asiban, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata si Unita. Tranzactiile din ultima jumatate de an le depasesc cu mult pe cele inregistrate de la infiintarea pietei asigurarilor si pana la sfarsitul anului trecut.
Valul tranzactiilor a inceput cu BT Asigurari, companie preluata in decembrie trecut de grupul francez Groupama, un jucator important in regiune. Francezii au platit 100 de milioane de euro pentru companie, din care 90 de milioane au fost incasate de actionarul majoritar, Banca Transilvania, care detinea un pachet de 90%, iar 10 milioane au mers la actionarii minoritari, care aveau un pachet de 10%.
Achizitia BT Asigurari a fost doar primul pas al Groupama pe piata locala. La doar doua luni de la preluarea companiei de asigurari din Cluj, francezii au anuntat achizitia diviziei de asigurari a grupului maghiar OTP, prezenta pe piata locala prin OTP Garancia Asigurari.
Firma este de mici dimensiuni, valoarea tranzactiei fiind estimata la cateva milioane de euro, insa aceasta preluare i-a adus grupului un plus de 0,3% la cota de piata, care a ajuns astfel la 4,3%. Urmatoarea mutare a francezilor a fost insa mai spectaculoasa decat orice tranzactie realizata pana acum in asigurari.
Groupama a preluat jucatorul de top Asiban, pentru care a platit 350 de milioane de euro, cel mai mare pret oferit pentru asigurator de pe piata locala. Actionarii care au reusit sa iasa pentru atat de multi bani din afacerea Asiban sunt patru banci: BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC. Pentru Banca Transilvania, vanzarea Asiban a fost al doilea mare exit din asigurari in doar cateva luni.
Insa nu doar BT a iesit spectaculos din asigurari. La sfarsitul lunii martie, austriecii de la Erste au decis sa isi vanda intreaga divizie de asigurari, cu operatiuni in mai multe tari din regiune. Cumparator a fost un alt grup austriac, Vienna Insurance, cel mai mare jucator din piata romaneasca, care si-a adaugat in portofoliu companiile BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata. Valoarea tranzactiei de pe piata romaneasca este estimata la 250 de milioane de euro.
Vienna Insurance mai detine companiile Asirom, Omniasig sau Omniasig Life.
In timp ce piata a fost zguduita de aceste tranzactii, cehii de la PPF Investments au vandut "pe nesimtite" companiile Ardaf si RAI Asigurari pentru aproximativ 90 de milioane de euro. Companiile au fost preluate de joint-venture-ul Generali PPF, creat de grupurile Generali (Italia) si PPF (Cehia), pentru a reuni operatiunile acestora din Europa Centrala si de Est.
Generali ajunge astfel la o cota de piata de 8,3%, in conditiile in care detine si Generali Asigurari, unul din primii zece jucatori din piata.
Ultima tranzactie care a surprins piata a fost vanzarea Unita. Surpriza nu a fost vanzarea companiei, pentru ca Vienna Insurance a facut publica aceasta intentie atunci cand a preluat divizia de asigurari a BCR, pentru a respecta reglementarile din domeniul concurentei. Surprinzator a fost cumparatorul, grupul austriac Uniqa, pentru ca nimeni nu se astepta sa castige in fata unor competitori ca M?nich Re (Germania) sau AXA (Franta). Surse din piata afirma ca valoarea tranzactiei a fost de circa 230 de milioane de euro. Aceleasi surse sustin ca oferta Uniqa a venit pe ultima suta de metri si ca a fost mai buna decat a celorlalte grupuri inscrise in cursa de preluare. De achizitia Unita au mai fost interesate grupurile Z?rich Financial Services (Elvetia), Generali (Italia) sau PPF (Cehia). Vienna Insurance a vandut astfel prima companie pe care a cumparat-o pe piata romaneasca, in 2001.
Odata cu vanzarea Unita s-a inchis si ultima usa prin care investitorii straini puteau sa intre direct in top zece printr-o achizitie. Acest lucru va fi posibil doar daca vreun investitor strain scoate la vanzare o companie din top zece, iar pana acum niciunul nu a dat astfel de semnale. Totusi, avand in vedere preturile foarte ridicate la care s-au vandut companiile de asigurari in ultimele sase luni, posibilitatea unui alt exit nu este exclusa. Cele mai profitabile vanzari le vor face cei care au investit in anii '90 sau la inceputul anilor 2000 in asigurari, atunci cand preturile erau la niveluri reduse, si care acum pot obtine sume foarte mari pentru participatiile lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO