Bănci și Asigurări

Tranzactiile pe carduri Visa: 10 mld. euro in 2007

29.05.2008, 20:40 18

Tranzactiile totale realizate pe cardurile Visa emise in Romania s-au ridicat la 10,3 mld. euro anul trecut, in crestere cu peste 50% fata de volumul din 2006.
Portofoliul total de carduri emise pe piata locala sub sigla Visa a crescut anul trecut cu 16%, insa organizatia de plata nu a dorit sa faca public numarul exact si nici structura pe produse de debit, respectiv de credit sau business.
"Provocarea este in special pe cardurile de debit, care reprezinta coloana vertebrala a acestei industrii si care au fost distribuite in special angajatilor pentru plata salariilor", spune Catalin Cretu, general manager pentru Romania in cadrul Visa Europe. Obiectivul declarat al organizatiei este "lupta cu cash-ul", in conditiile in care majoritatea covarsitoare a tranzactiilor se deruleaza cu numerar. Cretu estimeaza ca doar 11% din cheltuielile populatiei intr-un an sunt intermediate prin carduri.
Totusi, Visa a inregistrat cresteri importante ale utilizarii cardurilor la comercianti. Astfel, numarul de tranzactii a urcat anul trecut cu 67%. Volumul total al acestor tranzactii a inregistat un salt cu 73,5% comparativ cu anul precedent. Pe cardurile de credit Cretu spune ca s-au inregistrat dublari ale tuturor indicatorilor (numar de unitati, valoarea si numarul tranzactiilor derulate), fara mai multe detalii. "Piata din Romania a contribuit la cresterea Visa Europe, inregistrand al doilea ritm de crestere a utilizarii cardurilor la comercianti din regiune", subliniaza Berna ?lman, senior vice president al Visa Europe.
In ceea ce priveste implementarea tehnologiei EMV (carduri inteligente, cu cip), Cretu spune ca 22 de banci au finalizat proiectele de autorizare pentru adaptarea retelelor de acceptare, iar alte 12 sunt in stadiu de finalizare. Doar doua banci au emis insa pana acum carduri cu cip sub sigla Visa, iar alte doua se pregatesc sa faca acest pas.

Fraude pe 350.000 pe carduri

In ciuda perceptiei ca fraudele devin un fenomen frecvent, statisticile Visa arata ca incidenta acestor evenimente este mult mai scazuta in Romania comparativ cu celelalte piete, spune Cretu. Anul trecut, fraudele pe cardurile emise in Romania au reprezentat doar 0,003% din valoarea tranzactiilor derulate, fata de o medie de 0,05% in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO