Bănci și Asigurări

Tranzactiile speculative preseaza pe deprecierea leului

15.11.2007, 17:59 10

Leul nu a reusit nici ieri sa se stabilizeze in fata euro, piata inregistrand o volatilitate ridicata pe fondul operatiunilor speculative derulate de jucatorii locali, dar si de investitorii straini.
Euro era tranzactionat la inceputul zilei la 3,4470 lei, in scadere fata de nivelurile atinse marti seara.
In prima parte a zilei cotatiile au fost destul de stabile, ramanand sub nivelul de 3,45 lei pentru un euro, in conditiile in care majoritatea jucatorilor vad probabila cel putin o stabilizare a cotatiilor, dupa cursa de creste din ultimele saptamani.
In a doua parte a zilei euro a inceput insa din nou sa urce, atingand un nou maxim al anului de 3,47 lei, pe fondul unor tranzactii speculative derulate atat de jucatorii locali, cat si de clientii nerezidenti.
De la aceste niveluri au aparut totusi interese de vanzare de valuta, astfel ca euro s-a intors sub nivelul de 3,46 lei spre sfarsitul zilei.
"Daca se consolideaza nivelul de 3,45 lei pentru un euro, am putea sa vedem in continuare cresteri agresive, pentru ca deocamdata nu am vazut un nivel la care sa apara interese puternice de vanzare. Momentan pietele regionale sunt stabile, dar daca apare un nou val de aversiune la risc, leul va fi cel mai afectat", comenteaza Dragos Balaci, dealerul-sef al ABN Amro.
Majoritatea dealerilor se asteapta insa mai degraba la o stabilizare a cotatiilor in apropierea nivelului de 3,45 lei pentru un euro sau chiar mai jos, avand in vedere ca numai de la inceputul lunii s-a acumulat o crestere cu aproape 4%.
De la inceputul lui iulie, cand cursul atingea minimul anului, leul inregistreaza acum o pierdere de peste 11%.
Pe piata monetara dobanzile pentru scadentele scurte au coborat usor, osciland in jurul nivelului de 7% pe an. BNR a anuntat o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit pe trei luni, in valoare de un miliard de lei.
Tot astazi, Trezoreria vinde obligatiuni de stat pe zece ani, in valoare de 300 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO