Bănci și Asigurări

Trei bănci au mers la BNR să împrumute 404 milioane de lei

Autor: Liviu Chiru

28.04.2011, 23:49 179

BNR a organizat ieri în mod neaşteptat o licitaţie în urmacăreia trei bănci au împrumutat aproape 404 mil. lei (99 mil.euro), la dobânda de politică monetară de 6,25% pe an.

"Sunt probabil nişte bănci care nu au putut să se finanţeze înpiaţă la o rată de sub 6,25% pe an sau chiar deloc", comentează undealer. Sumele trebuie rambursate la începutul săptămâniiviitoare.

Prin operaţiunile repo BNR oferă împrumuturi băncilorcomerciale, care trebuie garantate cu titluri de stat.

Banca centrală a organizat o licitaţie similară şi la sfârşitulsăptămânii trecute, când şase bănci au împrumutat 866 de milioanede lei (211 mil. euro). Dacă vineri întreaga piaţă resimţea o lipsăde lichidităţi după plăţile mari făcute de companii către bugetulde stat - reflectată şi în creşterea dobânzilor - ieri situaţiaarăta diferit. Dealerii cotau dobânzi de 5,25%-5,75% pe an pentrudepozitele pe o zi, sub rata de politică monetară a BNR, ceea cearată că nu mai existau tensiuni consistente pe lichidităţi. Acestfapt a întărit speculaţiile că BNR a intervenit pentru a ajutaanumite bănci care se confruntau cu o penurie de lichidităţi.

Pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare din ultimiiani, băncile au redus limitele de tranzacţionare dintre ele, iarjucătorii care sunt percepuţi ca fiind mai riscanţi au fostafectaţi mai puternic de aceste mişcări. Riscul perceput este maimare în cazul băncilor de talie mică sau care nu au în spate unacţionar puternic, dar şi al celor cu capital elen, din cauzaproblemelor financiare cu care se confruntă Grecia (o restructurarea datoriei suverane, de care se vorbeşte tot mai frecvent pe planinternaţional, ar lovi direct băncile elene, care au portofoliiimportante de obligaţiuni de stat).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO