Bănci și Asigurări

Trei luni de la privatizarea ratata a CEC

28.03.2007, 15:39 15

La trei luni de la esecul procesului de privatizare al CEC, actionarul unic - Ministerul Finantelor - si Guvernul intarzie sa anunte vreo decizie privind revigorarea activitatii bancii, desi au fost invocate mai multe variante.
Printre acestea figura atragerea BERD in actionariatul bancii, dupa cum afirma premierul Calin Popescu-Tariceanu la sfarsitul anului trecut. Institutia financiara internationala a informat ca ar fi interesata sa preia un pachet de actiuni semnificativ, insa nu a primit vreo oferta.
Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, afirma ca are nevoie de mai mult timp pentru a gasi o solutie in privinta schimbarii managementului bancii.
"Consider ca trei luni nu reprezinta o perioada prea lunga avand in vedere deciziile pe care le avem de luat. Am continuat sa ne ocupam de CEC si chiar mi se pare ca au fost prea multe probleme de care a trebuit sa ne ocupam, inclusiv cu nemultumirile sindicatului. Nu este usor de gasit un nou management in domeniul bancar", a declarat Vladescu pentru ZF.
La sfarsitul anului trecut, CEC a alunecat pe locul noua in clasamentul activelor bancare, cu o cota de piata de 4,1%, fata de 4,4% in 2005, potrivit datelor raportate la BNR.
Premierul Tariceanu si-a asumat decizia privind oprirea privatizarii CEC, afirmand ca a avut "ultimul cuvant" si ca a fost "corecta, tinand cont de conjunctura existenta". In viziunea lui, CEC are doua probleme: una de subcapitalizare, care a fost rezolvata intr-o anumita masura, si alta de management, fara spirit comercial.
CEC a incheiat anul 2006 cu un profit net de 39,8 milioane lei (11,8 milioane euro), de peste noua ori mai mare decat in 2005, si cu active in crestere cu 26,8% pana la 7,1 miliarde lei (2,1miliarde euro), potrivit datelor financiare preliminare ale bancii. In urma majorarii de capital cu 500 milioane de lei operate de Ministerul Finantelor pe final de an, banca are un capital social de 649,7 milioane lei (191 milioane euro). In lipsa majorarii, CEC risca sa nu mai poata acorda credite din cauza deteriorarii abrupte a indicatorului de solvabilitate.
Pe 22 decembrie 2006, Guvernul a hotarat sa opreasca privatizarea CEC, dupa ce una dintre cele doua banci ramase in cursa finala, OTP Bank, nu a mai depus o oferta imbunatatita, iar pretul de 560 milioane euro oferit de National Bank of Greece pentru pachetul de actiuni de 69,9% scos la vanzare a fost considerat prea mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO