Bănci și Asigurări

Treichl: Nu exista destula cooperare intre oficiali si mediul de business

22.02.2008, 20:13 25

In ciuda situatiei politice, fundamentele economice nu s-au schimbat dramatic in Romania, insa climatul trebuie sa evolueze astfel incat in anii urmatori muncitorii romani care au plecat in strainatate sa fie motivati sa se intoarca, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.
"Daca lucrurile se schimba in bine, Romania poate fi si in frunte in Europa, daca nu, cresterea va continua, dar mai incet", afirma bancherul austriac. El considera ca este 100% sigur ca in 10 ani romanul sau cehul mediu va fi mult mai bogat decat acum. "Regiunea va fi motorul cresterii economice in Europa in urmatorii 25 de ani, iar Romania va fi unul dintre castigatori", anticipeaza Treichl.
El crede ca problemele Romaniei tin de incetineala cu care sunt abordate marile proiecte de infrastructura: "Este mare nevoie de cai ferate bune, de sosele si de aer curat. Din pacate, nu exista destula cooperare intre oficiali si mediul de business, pentru ca toate bancile mari si constructorii sunt gata sa se implice, insa este nevoie sa lucram impreuna, sa se contureze o atmosfera de comunitate pentru ca lucrurile sa se miste repede."
Treichl spune ca intrarea unor noi investitori mari pe piata arata ca exista incredere in cresterea pietei, indiferent de ceea ce crede un analist sau un jurnalist din New York despre riscurile potentiale.
Seful Erste impartaseste recomandarea presedintelui BERD, Jean Lemierre, ca antreprenorii romani sa investeasca mai mult pe pietele din jurul Romaniei.
"Relatiile comerciale cu Ucraina sunt foarte slabe. Dezvoltarea comertului cu vecinii este o sansa uriasa", spune Treichl.
Nu in ultimul rand, el mentioneaza potentialul mare de dezvoltare a unor proiecte pe baza fondurilor europene.
"Sunt atat de multi bani disponibili de la UE. Guvernul trebuie sa-i informeze pe anteprenori, sa se asigure ca sunt folositi."
Treichl spune ca vrea ca BCR sa fie un jucator important atat in sustinerea de proiecte finantate din fonduri UE, cat si pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructura si in sprijinirea investitorilor straini care vin cu facilitati de productie noi.
Cat priveste intentia BCR de a deschide o banca de economisire-creditare pentru locuinte, el afirma ca "ramane de vazut daca va fi o afacere prospera".
"Depinde nu doar de banca, ci si de sustinerea politicului - de mentinerea subventiei - si de perceptia publicului. Avem ambele experiente: in Austria este cel mai de succes produs, in Ungaria nu a mers."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO