Bănci și Asigurări

Treichl: Valoarea Erste nu a scazut nici cu jumatate de cent

11.02.2008, 19:34 10

Valoarea reala a Erste Bank nu este nici macar cu jumatate de cent mai mica decat in urma cu jumatate de an, cand pretul unei actiuni se ridica la 57 de euro, sustine Andreas Teichl, CEO al bancii austriece si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.
Pretul a atins vineri un nou minim la inchidere, de 34,35 euro, dupa ce in cursul zilei coborase chiar pana la 33,94 euro pe actiune. Capitalizarea bursiera a actionarului majoritar al BCR a continuat sa scada, ajungand la circa 10,8 mld. euro.
Intr-un interviu acordat revistei austriece Format si preluat de agentiile de presa, Treichl sustine ca regreta ca nu poate sa mai cumpere actiuni Erste in aceasta perioada, asa cum alti colegi de-ai sai "o fac bucurosi", din cauza ca se apropie publicarea rezultatelor financiare pe 2007, pe 29 februarie, si regulamentele ii interzic.
Erste ar urma sa anunte o crestere a profitului net cu 20-25% fata de anul precedent. "Si pentru anul acesta avem o tinta intre 20 si 25%. Ramane la latitudinea fiecaruia sa decida daca este suficient pentru a justifica pentru Erste titulatura de companie cu crestere rapida", a spus Treichl.
Pe de alta parte, seful Erste afirma ca nu au fost identificate pierderi suplimentare provocate de criza izbucnita anul trecut in SUA, peste cele 20 mld. euro anuntate in noiembrie, si sustine ca banca sa nu a investit propriu-zis in produse de tipul celor care au antrenat criza subprime.
Cat priveste scandalul prin care trece grupul francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, Treichl considera ca "teza unui singur autor este imposibila". "Daca ar fi actionat chiar singur, ar insemna ca a fost o eroare mare in sistem." In acelasi timp, el spune ca Daniel Bouton, CEO al SocGen, este unul dintre cei mai inteligenti si mai buni bancheri pe care i-a cunoscut. Referindu-se mai departe la criza prin care trece sistemul financiar, Treichl nu crede ca aceasta va afecta economia reala pe termen mai lung, chiar daca nu exclude scenariul unei recesiuni in SUA. "Mi se pare imposibil sa intram intr-o recesiune mondiala." Mai mult, anticipeaza efecte reduse asupra regiunii Europei Centrale si de Est, care constituie de altfel miezul afacerilor Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO