Bănci și Asigurări

Trezoreria a anulat o emisiune de obligaţiuni pentru că băncile au cerut dobânzi prea mari

Trezoreria a anulat o emisiune de obligaţiuni pentru că băncile au cerut dobânzi prea mari

Dealerii cotau ieri obligaţiunile pe trei ani la 7,2% pe an, însă statul nu a plătit de un an mai mult de 7,12%

Autor: Liviu Chiru

03.03.2011, 23:45 12

Trezoreria a respins ieri integral ofertele de cumpărare deobligaţiuni pe trei ani în cadrul unei licitaţii prin care îşipropusese să împrumute de la bănci 600 de milioane de lei,considerând prea mari dobânzile cerute.

Aceasta este prima dată din noiembrie când o emisiune de titluride stat este anulată din cauza randamentului prea mare cerut deinvestitori.

La licitaţia precedentă, organizată la începutul lui februarie,statul plătise un randament mediu de 7,11% pe an ca să plasezeobligaţiuni pe trei ani în valoare de 775 de milioane de lei. Sumaatrasă atunci a fost uşor mai mică decât cea planificată. Pe piaţasecundară obligaţiuni cu scadenţa similară se tranzacţionau ieri larandamente de 7,28%-7,22% pe an.

"Investitorii străini cumpărau înainte titluri de stat pentru căputeau să se finanţeze ieftin de pe piaţa monetară. Acum dobânzileau urcat şi cer randamente mai mari şi la titlurile de stat", acomentat dealerul unei bănci locale.

El spune că tot mai mulţi jucători se aşteaptă acum ca BNR sămajoreze dobânda de politică monetară, îngheţată din mai anultrecut la un minim istoric de 6,25% pe an, în condiţiile în carescumpirea dramatică a carburanţilor şi alimentelor pe planinternaţional vor alimenta inflaţia şi pe plan local.

În aceste condiţii, investitorii sunt reticenţi să îşi plasezebanii în titluri pe termen lung care le aduc un venit fix.

Ofertele totale înaintate de bănci la licitaţia de ieri auînsumat ieri 794 de milioane de lei (189 mil. euro), adică doarpuţin mai mult decât s-ar fi adunat din ofertele celor 12 dealeriprimari, care sunt obligaţi să liciteze fiecare pentru cel puţin10% din volumul planificat. În ianuarie statul a reuşit să vândăobligaţiuni pe trei ani în valoare de puţin peste un miliard delei, dublu faţă de volumul planificat. Randamentul mediu a fostatunci de 7,12% pe an.

Încă din 2010 Trezoreria a respins ofertele băncilor decumpărare de obligaţiuni pe trei ani de fiecare dată cândrandamentele cerute au sărit de pe palierul de 7,1% pe an.

În partea a doua din 2010 statul a încercat să plafonezerandamentele plătite la 7% -7,1% pe an, astfel că a anulat maimulte emisiuni de titluri, în special pe termen lung. Singurelescadenţe pentru care găsea interes din partea investitorilor eraucele scurte, de şase luni sau un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO