Bănci și Asigurări

Un bancher: garantiile sunt ultimul lucru la care ne gandim

29.10.2004, 00:00 12



Bacile romanesti nu acorda credite celor care vor sa-si dezvolte o firma dar nu pot prezenta un plan de afaceri, chiar daca solicitantii sunt dispusi sa aduca garantii imobiliare.



In opinia bancilor, solicitantul creditului trebuie sa faca dovada unor venituri care sa-i permita rambursarea creditului. Chiar daca solicitantul aduce garantii reale, creditorii sunt reticenti in a accepta astfel de situatii, intrucat valoarificarea unei astfel de poate fi dificila, mai ales in Romania."Teoretic se poate acorda un credit daca se aduce o garantie reala care sa acopere costul total al finantarii. In practica insa, la acordarea unui credit banca este mult mai interesata de calitatea planului de afaceri, de capacitatea intreprinzatorului de a avea succes. Garantia este vazuta ca o ultima masura, de iesire dintr-o finantare nereusita. Nu este nimeni interesat sa faca oficiul de vanzare a unui imobil in locul proprietarului", considera Aurel Ilie, director al Directiei Credite in BRD - SocGen. El este de parere ca un solicitant de credit trebuie sa dovedeasca faptul ca este capabil sa-l rambureze la termen, iar experienta sau existenta unui plan de afaceri sunt indicii bune in acest sens. "Cum spuneam, se pot acorda si credite numai in baza unei garantii. Insa nici un creditor care se respecta nu va acorda finantari in asemenea conditii", a mai spus ilie. In opinia lui, piata finantarilor pentru intreprinderi este suficient de bine acoperita de produsele deja existene, insa multi antreprenori sunt insuficient informati.



Lipsa vechimii firmei pe piata pote fi insa compensata,an unele cazuri de experienta personala a intreprinzatorului in domeniul respectiv.



"Ceea ce este important e ca intreprinzatorul sa prezinte un business-plan viabil, bine facut, unde sa identifice sursele de rambursare. Daca are experienta in domeniu, faptul ca tocmai a inceput o activitate pe cont propriu nu este de natura sa-i blocheze creditarea", apreciaza Evangelos Kalamakis, executive corporate vice president Alpha Bank Romania. MIRO Bank, banca specializata pe microfinantare, acorda credite numai pentru afacerile cu o vechime de cel putin sase luni.



In opinia bancherilor, executarea unui imobil poate sa se prelungeasca pe mai multi ani, timp in care banii raman imobilizati, iar la suma initiala se adauga si dobanzile si cheltuielile aferente procesului.



In activitatea de creditare a microantreprinderilor si IMM -urilor, bancile prefera sa sprijine interprinzatorii care si-au dovedit deja capacitatea de a face fata mediului concurential. Astfel, ofertele bancilor prevad in general finantari pentru afaceri care au o "vechime" de cel putin 6-9 luni. Astfel, ofertele de finanatare disponibile sunt dedicate dezvoltarii afacerilor.



Unul din motivele pentru care bancile prefera sa acorde finantari clientilor care au un istoric de creditare este si lipsa posibilitatii de a afla informatii despre un anumit agent economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO