Bănci și Asigurări

Un dealer: Tranzactionam tot mai putin

02.02.2005, 00:00 10



Cursul euro/leu a inregistrat ieri o variatie minima, ce trei lei, urcand pana la 37.519 lei pentru un euro. Variatie reflecta activitatea de tranzactionare redusa de pe piata valutara spun dealerii. Aceste zile de calm ar putea sa premearga unor fluctuatii puternice, mai spun ei.



Dolarul a pierdut 62 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 28.793 de lei, in special datorita evolutiei pe pietele internationale.



Piata valutara interbancara a avut ieri cea mai calma zi din ultimele luni spun dealerii. De altfel, inca de la inceputul saptamanii trecute activitatea pe piata valutara a intrat pe un trend descendent, volumele operatiunilor interbancare scazand la jumatate din media sedintelor precedente.



La deschiderea sedintei de tranzactionare cotatiile erau de 37.500/37.550 de lei pentru un euro. Pe parcursul zilei euro s-a apreciat pana la o maxima de 37.600/37.650 de lei/euro, nivel de la care jucatorii au inceput sa vanda valuta. Astfel, cotatiile au coborat pana la inchiderea pietei la 37.480/37.530 de lei pentru un euro.



"Piata a avut ieri cea mai linistita zi din ultimele luni, volumele tranzactionate fiind foarte reduse. Cauza acestei diminuari a activitatii este legata si de clienti, care nu mai dau ordine de tranzactionare, iar bancile evita sa desfasoare operatii pe cont propriu in aceste cotatii. Probabil ca dupa aceste zile de calm va urma o scadere sensibila a cursului, care ar putea sa apara chiar spre sfarsitul acestei saptamani", a comentat un dealer.



Piata a inregistrat vineri un deficit de 20 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 135 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 163 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 298 de milioane de euro.



Pe pietele internationale cursul euro/dolar a oscilat intr-o banda ingusta, marcand insa o usoara depreciere a monedei americane. Astfel, cursul a oscilat intre 1,3020 dolari/euro si 1,3065 dolari/euro. La sfarsitul zilei cursul a ajuns insa din nou la 1,3030 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi s-au stabilizat, osciland intre 14% si 15% pe an. Banca Nationala nu a intervenit ieri pentru a steriliza excesul de moneda din piata. Dealerii avertizeaza ca, daca politica recent abordata nu se modifica, spre sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii am putea asista din nou la prabusiri ale dobanzilor pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO