Bănci și Asigurări

Un duş rece pentru investitori: UniCredit vinde acţiuni cu discount de 43%

Un duş rece pentru investitori: UniCredit vinde acţiuni cu discount de 43%

Autor: Andrei Chirileasa

05.01.2012, 00:04 1508

Speranţele investitorilor că vor avea un an mai liniştit pe burse, după creşterile din primele zile ale anului, s-au spulberat ieri când grupul italian UniCredit a anunţat că va vinde acţiuni noi în valoare de 7,5 mld. euro cu un discount de 43% faţă de preţul de pe piaţă din ziua precedentă.

UniCredit are nevoie de bani de pe piaţă pentru a-şi consolida capitalurile proprii, însă pentru a găsi cumpărători grupul italian a fost obligat să accepte un preţ foarte mic la vânzarea acţiunilor, fapt care i-a alarmat pe investitori.

Drept consecinţă, acţiunile UniCredit au scăzut ieri cu peste 10% la Milano, iar unda de şoc a lovit toate pieţele europene, unde băncile au înregistrat scăderi puternice.

În Spania, Banco Santander a pierdut 3,6%, în Franţa, băncile Société Générale şi Crédit Agricole au scăzut cu câte 2,7%, iar Deutsche Bank a pierdut 2,4%. Şocul s-a resimţit şi la Viena, unde Erste a scăzut cu 3,7%, iar Raiffeisen a pierdut 4,4%.

Investitorii sunt îngrijoraţi că şi alte bănci vor fi obligate să vândă acţiuni cu discount ridicat pentru a-şi consolida capitalurile, iar astfel participaţiile lor vor fi diluate.

Ecoul a ajuns şi pe bursa de la Bucureşti, unde acţiunile BRD au scăzut ieri cu 1,67% şi au tras în jos indicele BET, care a închis cu o creştere de doar 0,14% faţă de ultima cotaţie din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO