Bănci și Asigurări

UniCredit: Bancile vor reusi sa castige mai mult

UniCredit: Bancile vor reusi sa castige mai mult
12.07.2007, 20:32 17

Profitul net in sistemul bancar local va creste in medie cu peste 11% anual in perioada 2007-2009, pana la 1,1 miliarde de euro, estimeaza economistii UniCredit.
Astfel, daca in 2006 bancile locale au obtinut un profit cumulat de 2,68 miliarde de lei (echivalentul a 760 de milioane de euro), castigul ar trebui sa urce la 3 miliarde de lei anul acesta si 3,7 miliarde de lei in 2009, indica un studiu realizat deUniCredit. Daca in 2007 cresterea va fi de 12,5%, ritmul va incetini usor, spre 10%, pana in ultimul an al orizontului de prognoza.
Cresterea profiturilor va fi sustinuta de marirea volumului creditarii, in timp ce ingustarea marjelor de intermediere va pune in continuare presiune pe venituri. De altfel, economistii UniCredit considera ca atat creditele imobiliare, cat si cele pentru consum vor crestere in Romania cu o medie anuala de 30%-35%, similar cu celelalte state din regiune. Cresterea abrupta in continuare a creditelor aduce insa si riscuri.
"Trebuie monitorizat atent riscul de credit, pentru a nu exista derapaje de la trendul de dezvoltare", spune Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Romania.
Sectorul produselor pentru populatie va ramane cel mai dinamic, astfel ca va continua migrarea dinspre zona de corporate spre retail, vazuta in ultimii ani.
Pe fondul expansiunii rapide a creditarii, depozitele vor inregistra o dinamica mai lenta. In aceste conditii, in structura finantarilor atrase de banci vor castiga teren imprumuturile de la institutii straine, care vor alimenta datoria externa si ar putea pune presiune pe anumiti indicatori, precum deficitul de cont curent. De altfel, populatia a ajuns deja sa aiba depozite la termen plasate mai mici decat creditele contractate de la banci.
"In pofida faptului ca pasivele interne - depozitele - au constituit principala sursa de finantare a sistemului bancar romanesc, indatorarea externa devine tot mai importanta in pasivele bancilor. Se remarca un deficit semnificativ de economisire domestica", remarca Pal.
In intervalul 2006-2009, avansul mediu anual al creditelor pentru locuinte va fi de 31,6%, iar cel al imprumuturilor pentru consum va fi mai ridicat, de 34,9%.
Creditele pentru populatie vor urca in medie cu 34% pe an, in timp ce avansul depozitelor va fi de 28% pe an. In ceea ce priveste sectorul corporate, imprumuturile vor creste cu 22% pe an, iar depozitele cu 15%, conform estimarilor UniCredit.
"Inca mai exista potential de crestere, atat a creditelor, cat si a depozitelor in Romania", a afirmat Pal.
Activele totale ale sistemului bancar romanesc vor urca in acest an cu 24%, la 217,5 miliarde de lei. UniCredit anticipeaza ca ritmul de crestere al activelor totale va incetini in 2008 si 2009 la 18%, respectiv 15%, valoarea acestora urmand sa ajunga la 256,73 miliarde lei si, respectiv, 293,95 miliarde lei.
Pentru urmatorii ani, analistii UniCredit estimeaza, atat pentru Romania, cat si pentru alte state europene, anumite schimbari in peisajul bancar, generate de fuziuni si achizitii, de cresterea gradului de consolidare in sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO