Bănci și Asigurări

UniCredit Tiriac a facut un profit de 97 mil. euro. Tot castigul bancii va fi retinut in capital.

18.03.2009, 22:49 25

UniCredit Tiriac Bank, filiala locala a grupului italian UniCredit, a castigat anul trecut 358 de milioane de lei (ceva mai mult de 97 de milioane de euro), profitul net marcand astfel o crestere cu 37%, in lei.

Imbunatatirea castigului a venit pe fondul dezvoltarii afacerilor, volumul activelor bancii urcand cu 36% in lei, pana la 17,5 miliarde de lei (echivalentul a 4,4 miliarde de euro).
Intregul profit obtinut anul trecut va fi retinut in banca, urmand sa fie incorporat in capitalul social.
"Consiliul de Administratie a aprobat propunerea, care va fi supusa votului Adunarii Generale a Actionarilor, de a capitaliza profitul pe 2008. Va fi un aport suplimentar la capitalul bancii in 2009", a spus Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank. In acest moment nu se intrevede nevoia operarii altor majorari de capital.
In prezent banca are indicatorul de solvabilitate (care masoara raportul dintre capitaluri si expunerile ponderate cu riscul de deteriorare) la 10,2%, nivel pe care Radu il considera confortabil, fata de minimul impus de 8% de reglementarile Basel II si adoptate si de BNR. La sfarsitul anului trecut media pe sistem pentru indicatorul de solvabilitate era de 12,3%, in conditiile in care BNR a cerut unor banci sa isi majoreze capitalurile, tocmai pentru a reveni la niveluri confortabile din punctul de vedere al soliditatii financiare.
Radu nu a dorit sa faca estimari privind evolutia business-ului anul acesta, subliniind gradul ridicat de incertitudine privind evolutia economiei in ansamblu.
El a aratat totusi ca banca se va concentra pe reducerea costurilor, in conditiile in care evolutia veniturilor este incerta. UniCredit Tiriac a inghetat planul de extindere a retelei teritoriale, dupa ce anul trecut a deschis peste 100 de unitati, ajungand sa opereze acum 242 de unitati. Chiar in conditiile extinderii retelei, UniCredit a continuat sa isi imbunatateasca indicatorul de eficienta, raportul cost/venituri coborand la 48% anul trecut, de la 51% in 2007.
"Asteptarile noastre si bugetul pe 2009 sunt bazate pe profit. In primele doua luni profitabilitatea a fost buna, poate si inertial de anul trecut, dar rezultatul a fost peste asteptari. Dar constatam acum o deteriorare a calitatii portofoliului", a aratat Radu. Grupul UniCredit a anuntat ieri ca si-a propus sa opereze o majorare de capital de patru miliarde de euro, urmand sa apeleze la schemele de ajutor oferite de guvernele austriac si italian, dupa ce profitul pe 2008 a coborat cu 38% fata de cel din 2007, la 4 miliarde de euro. In octombrie, UniCredit a apelat la ajutorul Libiei, care a devenit al doilea mare actionar al grupului.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO