Bănci și Asigurări

Uniqa Group, interesat sa mai cumpere din Astra

04.07.2007, 16:41 14

Uniqa, grupul austriac care a devenit actionar majoritar la Astra-Uniqa, sustine ca este interesat sa mai cumpere actiuni la compania de asigurari, in functie de performantele acesteia. Austriecii au achizitionat luna trecuta inca 23% din Astra de la omul de afaceri Dan Adamescu, ajungand astfel la o participatie de 50% plus o actiune, dupa ce in vara anului 2005 au cumparat un pachet de 27% pentru suma de 10 milioane de euro.
"Tranzactia prin care am cumparat 23% reprezinta doar un pas. Depinde de evolutia pietei si de cea a companiei daca si cand vom mai cumpara actiuni, dar intotdeauna vom face acest lucru in acord cu Nova Trade", a declarat Norbert Heller, responsabil de relatiile cu presa in cadrul grupului austriac.
Nova Trade, societatea prin intermediul careia Dan Adamescu este actionar la Astra, mai detine acum 47% din compania de asigurari.
Dupa aceasta tranzactie, a carei valoare nu a fost facuta publica, Uniqa nu a anuntat vreo schimbare in managementul companiei. In schimb, a definit cateva linii de business pe care Astra trebuie sa le dezvolte.
In primul rand, austriecii isi vor concentra eforturile pe cresterea primelor brute subscrise din asigurari de viata. Astra-Uniqa a inregistrat in primul trimestru venituri din asigurari de viata in valoare de circa 0,1 mil. euro (peste 0,4 mil. lei), in scadere cu mai mult de o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De asemenea, Uniqa si-a propus dezvoltarea parteneriatului de bancassurance dintre Astra si Raiffeisen, banca la care austriecii sunt actionari.
Astra-Uniqa a incheiat primul trimestru cu afaceri de 35,4 milioane de euro (119,7 milioane de lei), in scadere cu 4% in euro fata de perioada similara a anului trecut. Valoarea daunelor platite de Astra a crescut cu 60%, pana la 11,6 milioane de euro (39 milioane de lei).
In acelasi interval, pierderile companiei s-au triplat, ajungand la 3,4 milioane de euro (peste 11,3 milioane de lei). Compania a mers pe minus atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe cel de asigurari de viata.
Astra este listata la Categoria Baza a pietei RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Compania are acum o capitalizare de circa 190 de milioane de euro (609 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO