Bănci și Asigurări

Unita: Vom obtine profit atunci cand actionarii vor dori o crestere mai lenta

18.11.2005, 18:30 23

Afacerile societatii de asigurare Unita, membra a grupului austriac Wiener Staedtische, au crescut cu 70% in primele noua luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 56 de milioane de euro (peste 202,8 milioane de lei). Compania nu a facut public rezultatul financiar pentru aceasta perioada, precizand doar ca este negativ.

"Vom obtine profit atunci cand vor dori actionarii ca societatea sa creasca mai incet", a declarat Dan Odobescu, presedintele companiei de asigurari, intrebat cand va trece Unita peste zero.

Compania a incheiat anul trecut cu o pierdere de circa 1,4 milioane de euro (5,8 milioane de lei) si afaceri de peste 44,6 milioane de euro (178,7 milioane de lei).

In primele noua luni ale anului, primele brute subscrise pe asigurari generale au crescut cu aproape 75% fata de perioada similara a anului 2004, pana la 53,5 milioane de euro (circa 193,6 milioane de lei). Cel mai mare avans l-au inregistrat afacerile pe segmentul asigurarilor de bunuri, care au sporit de mai mult de trei ori comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, pana la 6,3 milioane de euro (22,7 milioane de lei). Subscrierile pe segmentul asigurarilor auto casco s-au dublat fata de primele trei trimestre din 2004, ajungand la 21,7 milioane de euro (peste 78,5 milioane de lei).

Portofoliul de asigurari de viata al companiei a inregistrat o crestere de 14% in euro, mult inferioara cresterii pe partea de asigurari generale. In primele noua luni ale anului, Unita a vandut astfel de polite in valoare de peste 2,5 milioane de euro (9,2 milioane de lei).

"In urmatoarele douazeci de zile, acest portofoliu va fi transferat societatii Omniasig Life. Cresterea redusa din primele noua luni se explica prin faptul ca nu am vrut sa inventam produse noi si sa facem cheltuieli suplimentare pentru o activitate pe care nu o vom mai practica", a explicat Odobescu.

Transferul de portofoliu face parte din strategia de specializare a companiilor controlate de austriecii de la Wiener Staedtische, care detin peste 72% din Omniasig. Prin intermediul acestei companii, Wiener Staedtische controleaza societatile Omniasig Life (specializata pe asigurari de viata) si Omniasig Addenda (axata pe asigurari de sanatate).

In primele trei trimestre, Omniasig, care a fuzionat recent cu Omniasig AGI si Omniasig Asirag, a inregistrat afaceri de circa 101 mil. euro. Allianz-Tiriac, principalul concurent al grupului Wiener Staedtische, a avut in primele trei trimestre ale anului afaceri de 168 de milioane de euro. Omniasig Life si Agras inca nu au publicat rezultatele la noua luni.

Despagubirile platite Unita in primele noua luni ale anului se ridica la 27,5 milioane de euro (99,5 milioane de lei), mai mari cu 70% comparativ cu perioada similara a anului 2004. Peste 57% din despagubiri au fost platite pentru politele de asigurare auto casco.

Unita are un capital social de peste 22 de miloane de euro, dupa ce a fost majorat in septembrie cu circa 5 milioane de euro. Compania, controlata de grupul Wiener Staedtische, detine aproximativ 75% din actiunile societatii de asigurare Agras. In prezent, Agras se afla in plin proces de restructurare, scopul actionarilor fiind aducerea companiei pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO