Bănci și Asigurări

Unu din patru contracte aduce pierderi firmelor de leasing şi credite de consum

Autor: Ciprian Botea

23.03.2011, 23:40 54

Creditele neperformante reprezentau un sfert din portofoliulinsti­tuţiilor financiare nebancare la sfâr­şitul anului trecut,fiind în scădere de la aproape 30% în iunie 2010, potrivit datelorALB România, asociaţia care reprezintă interesele industriei deleasing şi credite de consum.

Ponderea creditelor neperformante este însă de două ori mai marefaţă de acum trei ani.

Nu există date privind volumul total al creditelor acordate deIFN-uri, dar instituţiile înscrise în registrul special de la BNRaveau la sfârşitul lui ianuarie un portofoliu de finanţări de 36mld. lei (8,5 mld. euro), ceea ce înseamnă o valoare a creditelorneperformante de peste 9 mld. lei. În registrul special suntînscrise companiile care au finanţări de cel puţin 25 mil. lei şicapitaluri proprii şi sume împrumutate de minimum 50 mil. lei.

"Aproximativ 10% din numărul total de clienţi înregistreazăîntârzieri la plată peste 90 de zile, dar acest lucru nu înseamnăneapărat default. Avem discuţii cu aceşti clienţi pentru a găsisoluţii de restructurare", a declarat Antoaneta Curteanu, CEO alUniCredit Leasing, votată ieri preşedinte al ALB România. UniCreditLeasing este cea mai mare companie din piaţa leasingului financiar,cu finanţări noi de 225 mil. euro anul trecut.

Companiile de leasing au acordat anul trecut finanţări noi de1,1 mld. euro, cu 14% sub nivelul din 2009. Ritmul de scădere alpieţei de leasing s-a redus considerabil în 2010, după ce în anulanterior declinul fusese de peste 70%. Scăderea finanţărilor s-adatorat pe lângă reducerea cererii şi creşterii ponderii bunurilorsecond-hand finanţate, de la 5% în 2008 la 20% anul trecut.

"Creşterea ponderii echipamentelor şi vehiculelor second-hand sedatorează în bună măsură finanţărilor acordate pentru bunurilereposedate de la clienţii rău-platnici şi repuse în circulaţie", aexplicat Bas Hoekstra, directorul general al ING Lease, fostpreşedinte al ALB.

Finanţările noi acordate de companiile de credite de consum dinALB au crescut cu 10% anul trecut, la 406 mil. euro. Aproximativ otreime au fost finanţări acordate direct în magazin, iar 21% pecardurile de credit. Creditele de consum noi au atins un vârf de122 mil. euro în trimestrul al doilea, după care finanţările s-audiminuat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO