Bănci și Asigurări

Unul din cinci manageri da vina pe curs si dobanzi

27.07.2005, 20:09 15

Economia nationala ar putea inregistra pierderi de ritm, cauzate in principal de cererea interna insuficienta, aprecierea leului si ratele mari ale dobanzilor, indica cel mai recent buletin de conjunctura publicat de catre BNR pe luna iulie.

46% dintre managerii intervievati sunt de parere ca limitarea activitatii de productie este cauzata de cererea interna insuficienta. In acelasi timp, 20% dintre reprezentantii companiilor chestionate pun incetinirea cresterii productiei pe seama aprecierii monedei nationale si ratelor prea mari ale dobanzilor practicate de banci.

Aprecierea monedei nationale a afectat activitatile exportatorilor din industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, industria de prelucrare a lemnului, industria de masini si echipamente, precum si cea de echipamente si aparate electrice.

Ratele prea ridicate ale dobanzilor au limitat capacitatea de finantare prin credite a firmelor din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, echipamente, aparate radio-TV si comunicatii, de aparatura si instrumente medicale, de precizie optica si ceasornicarie, precum si industria chimica si de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice.

Prognoza privind incetinirea ritmului productiei este influentata de scaderea estimarilor privind volumul comenzilor, incepand cu luna martie a anului curent. Companiile chestionate au raportat scaderea comenzilor atat pentru piata interna, cat si pentru export. Activitatile din industrie si constructii reflecta evolutia de ansamblu a productiei estimate la nivel agregat. Astfel, principalii indicatori din industrie si constructii ar putea avea evolutii de crestere temperate, reduse fata de lunile anterioare.

Aceste rezultate sunt preconizate pe fondul unei reduceri sensibile a numarului de salariati din economia nationala. Estimarile la acest capitol indica, pentru sfarsitul lunii iulie, o valoare sub nivelul inregistrat in luna mai, de 4.560.000 de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO