Bănci și Asigurări

Valuta si aurul de la BNR, peste 24 mld. euro

02.08.2007, 17:39 9

Rezerva valutara a BNR a urcat in iulie cu 437 de milioane de euro, ajungand la un nou varf istoric, de 22,43 miliarde de euro.
Cresterea din iulie a avut loc pe fondul intrarii de putin peste un miliard de euro, in timp ce iesirile de valuta au totalizat 578 de milioane de euro.
BNR noteaza ca la rezerva valutara au intrat in iunie 185 de milioane de euro din fondurile europene. Restul reprezinta venituri din administrarea rezervei internationale, cresterea pe piata internationala a preturilor obligatiunilor guvernamentale aflate in portofoliul BNR si modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale.
In luna iulie dealerii au suspectat BNR ca a intervenit indirect pe piata valutara, cumparand valuta, pentru a tempera tendinta de apreciere rapida a leului. Oficialii BNR au negat insa in mai multe randuri aceste presupuneri, dar au atentionat ca nu exclud o astfel de miscare.
Desi intrarile de valuta sunt mai mari decat in lunile precedente, cresterea din iulie nu este spectaculoasa.
In iunie, intrarile la rezerva valutara au totalizat 691 de milioane de euro, iar in mai peste 992 de milioane de euro. Potrivit BNR, iesirile de 578 de milioane de euro de la rezerva au reprezentat plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor si modificarea rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale.
Rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 104,7 tone, insa valoarea acesteia a crescut la 1,63 miliarde de euro, pe fondul evolutiei preturilor pe pietele internationale.
In aceste conditii, rezervele internationale ale BNR (valuta plus aur) au trecut in premiera de nivelul de 24 de miliarde de euro. Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 386 de milioane de euro.
Gradul de acoperire al importurilor de bunuri si servicii prin rezervele in-ternationale a coborat la sfarsitul lui mai la 5,7 luni, fata de 6,4 luni in decembrie trecut, arata cele mai recente date publicate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO