Bănci și Asigurări

Van Groningen: Centrele regionale de suport sunt sansa bancilor romanesti

Van Groningen: Centrele regionale de suport sunt sansa bancilor romanesti

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank: Trebuie sa fim foarte eficienti si mai avem mult de lucrat pe aceasta zona. Nu vad insa niciun efort de imbunatatire pe aceasta zona.

22.05.2007, 15:16 25

Sunt o multime de banci care se uita la Romania, pentru ca piata are un volum potential foarte mare, iar sansa jucatorilor locali ar fi sa se grabeasca sa dezvolte centre regionale de servicii care sa deserveasca pietele din jur, apreciaza Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
"Interesul bancilor straine poate fi o amenintare, dar si o oportunitate in masura in care dezvoltam centre regionale de procesare si suport", spune Van Groningen.
Modelul de centralizare este foarte util in primul rand bancilor cu prezenta regionala, precum Raiffeisen, UniCredit sau OTP, carora le este relativ usor sa adune in structuri unitare functii de IT, procesare a creditelor sau de dezvoltare de produse, avand in vedere profilurile asememanatoare ale pietelor din zona.
UniCredit a infiintat de anul trecut un centru de procesare a creditelor care deserveste inclusiv banca-mama din Italia, iar Raiffeisen lucreaza la un centru de prelucrare informatica a datelor.
Van Groningen vede potential si pentru infiintarea de call-center-uri pentru servicii bancare. Exista insa doua conditii importante pentru succesul unor astfel de activitati. "Trebuie sa avem masa critica si costuri reduse."
El spune ca este nevoie de un cost redus pe tranzactie, insa bancile din Romania sunt inca relativ scumpe.
"Trebuie sa fim foarte eficienti si mai avem mult de lucrat pe aceasta zona. Nu vad insa niciun efort de imbunatatire pe aceasta zona. Ne trebuie banci mari, cu platforme mari si cu personal pregatit", mai spune Van Groningen, amintind de problema de resurse umane cu care se confrunta piata bancara in contextul in care crearea de specialisti a ramas in urma procesului de expansiune a retelelor bancare, cu presiunea de rigoare asupra salariilor din sistem.
Seful Raiffeisen Romania se declara convins ca multi dintre jucatorii care intentioneaza sa ofere servicii in Romania in virtutea asa-numitului pasaport financiar european nu vor face investitii locale semnificative. "Le trebuie doar canale de distributie", spune Van Groningen.
Circa 50 de banci straine au notificat de la inceputul anului BNR in privinta demararii operatiunilor pe piata locala. Pe lista celor care au trimis astfel de informari apar nume mari din industria bancara, dar si grupuri care sunt deja prezente pe piata locala prin filiale proprii. Acestea profita de posibilitatea de a acorda finantari direct din strainatate, evitand astfel o parte din costurile administrative.
Nu in ultimul rand, el a amintit ca Romania concureaza cu tarile din jur si la capitolul "reglementari", cadrul actual remarcandu-se prin restrictivitate si prin inducerea unor costuri suplimentare. "Cand banci locale recurg la emisiuni de obligatiuni pe piete externe din considerente de pret, inseamna ca mai este mult de lucru la capitolul reglementare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO