Bănci și Asigurări

Vanzarile corporate au facut BCR Prudent cel mai mare fond de pensii facultative

Vanzarile corporate au facut BCR Prudent cel mai mare fond de pensii facultative

Florina Vizinteanu, CEO al BCR Asigurari de Viata

07.03.2008, 15:37 109

Fondul BCR Prudent a castigat in ultima saptamana din februarie aproape 4.700 de clienti noi si active de 0,9 milioane de lei. Astfel, BCR Prudent a devenit cel mai mare fond de pensii facultative dupa numarul de cotizanti (cu 16.344 de clienti), depasind cele doua fonduri administrate de Allianz-Tiriac Pensii Private.
BCR are acum prin fondul sau 24% din numarul de cotizanti la pensiile facultative (pilonul III) si aproape 41% din activele totale ale sistemului, adica 2,33 mil. euro din 5,74 mil. euro.
"Au fost cateva contracte corporate, dar si vanzari retail care au dus fondul la peste 16.000 de participanti", a declarat pentru ZF Florina Vizinteanu, CEO al BCR Asigurari de Viata.
Ea spune ca vanzarile corporate (companii care cotizeaza la fondurile de pensii facultative in favoarea salariatilor proprii) vor asigura cea mai mare parte a cresterii pietei de pensii facultative de anul acesta. In acelasi timp, vanzarile retail (clienti individuali) vor creste incet, dar sigur, spune Vizinteanu.
"Piata pensiilor facultative nu va exploda anul acesta", afirma ea. "Contractele corporate se incheie greu, tot ce am semnat acum reprezinta de fapt munca de la sfarsitul anului trecut. La fel, negocierile pe care le avem acum cu unii angajatori se vor concretiza in contracte abia spre sfarsitul acestui an", a declarat sefa BCR Asigurari de Viata.
Fondul BCR Prudent a inceput sa creasca semnificativ la sfarsitul anului trecut, cand grupul BCR a decis sa contribuie in numele angajatilor sai la fondul de pensii facultative gestionat de compania de asigurari de viata a grupului. Atunci, numarul de participanti a crescut cu aproape 10.000, iar activele au crescut cu aproape doua milioane de euro.
La nivelul acestui an, companiile de pe piata pensiilor facultative estimeaza ca numarul clientilor va creste cu cateva sute de mii, in timp ce numarul administratorilor de fonduri ar putea ajunge la 10-11 (fata de 5 in prezent), iar cel al fondurilor la 14, fata de 7 in prezent.
La sfarsitul lunii februarie, numarul total de cotizanti de pe aceasta piata era de 70.000, iar activele pietei erau de 5,74 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Allianz-Tiriac Pensii Private, care gestioneaza doua fonduri de pensii facultative, ramane lider al numarului total de clienti pe aceasta piata, insa niciunul din cele doua fonduri (AZT Moderato sau AZT Vivace) nu mai depaseste acum BCR Prudent la numarul de clienti.
Pe piata mai activeaza un fond cu peste 10.000 de participanti, ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata), restul fondurilor avand o participare sub acest nivel.
Numarul total de participanti de pe piata a crescut in primele doua luni ale acestui an cu circa 14.000, adica un ritm de 25% fata de sfarsitul anului trecut.
La capitolul active administrare, BCR ocupa tot primul loc, cu 41% din piata, fiind urmat de cele doua fonduri ale Allianz-Tiriac (care au impreuna aproape 30%) si de ING.
La cresterea de anul acesta a pietei pensiilor facultative vor contribui si brokerii (de asigurari si de pensii) autorizati sa vanda aceste produse.
Wanda Nahlik, director general al brokerului de asigurare OVB, estimeaza ca numarul de clienti noi ce vor semna un contract de pensie facultativa in 2008 va fi de circa 300.000.
De altfel, aceasta este si estimarea medie avansata pana acum de majoritatea jucatorilor de pe aceasta piata. Din cei 300.000 de clienti noi, Wanda Nahlik apreciaza ca brokerii vor intermedia circa 10% (adica 30.000 de contracte).
Marsh, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurare de pe piata, are estimari asemanatoare: 200.000 de clienti noi la nivelul pietei de pensii facultative anul acesta si o intermediere de circa 7%-8% din partea brokerilor.
Spre comparatie, in campania pensiilor private obligatorii (pilonul II), brokerii de pensii au avut o pondere de circa 25% in vanzari totale.
"Exista doua categorii de brokeri: cei care vand aproape exclusiv asigurari de bunuri si au un portofoliu format in proportie de 90% din clienti corporate si brokerii care vand in mare parte asigurari de viata si care au vandut si pensii private obligatorii. Acestia au in proportie de 90% un portofoliu de clienti persoane fizice. Produsul de pensie facultativa are ca target principal clientii corporate. Prin urmare, e greu de spus daca brokerii vor reusi sa aiba un rol semnificativ pe piata. Cred ca brokerii ar putea sa atinga o cota de piata de 10% din totalul de clienti la pensiile facultative", a declarat Wanda Nahlik.

Asirom Concordia asteapta licenta de administrator de pensii facultative

Asirom Concordia, societate detinuta de Asirom, ar putea fi primul administrator de pensii facultative care va intra pe piata in acest an, compania fiind acum in curs de autorizare de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Cred ca pensiile facultative sunt un business mult mai profitabil decat pensiile obligatorii", afirma Boris Schneider, directorul general al Asirom. Asirom-Concordia a fost infiintata in 1997 si a functionat ca societate de asigurari pana la sfarsitul anului trecut, cand actionarii au decis schimbarea obiectului de activitate in administrare de fonduri de pensii facultative. Pe piata asigurarilor, Asirom-Concordia a fost unul dintre cei mai mici jucatori. In 2006, compania a ocupat locul 36 pe piata, adica penultimul loc, cu prime brute subscrise de circa 77.000 de euro (271.000 de lei). Societatea si-a transferat la sfarsitul lui 2007 portofoliul de polite de asigurari catre Asirom. Asirom-Concordia are un capital social de peste 2,2 milioane de euro (8 milioane de lei), peste nivelul cerut de legislatia in vigoare pentru administratorii de pensii facultative, de 1,5 milioane de euro. Potrivit unor declaratii anterioare ale lui Boris Schneider, Asirom Concordia va incepe vanzarea pensiilor facultative in prima jumatate a acestui an. Angela Placinta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO