Bănci și Asigurări

Vânzările exportatorilor şi remiterile duc euro la un nou minim al anului

Vânzările exportatorilor şi remiterile duc euro la un nou minim al anului

Autor: Ciprian Botea

18.04.2011, 23:46 28

Leul a câştigat aproape trei bani în faţa monedei europene înultimele patru şedinţe valutare, pe fondul unor vânzări mai mari devalută ale exportatorilor locali, dar şi ale jucătorilor străini,atingând astfel un nou maxim al anului.

BNR a afişat ieri un curs de referinţă de 4,0869 lei/euro, celmai scăzut nivel din martie 2010 încoace.

"Piaţa a fost destul de agitată, cu volume bune detranzacţionare. Exportatorii vând valută ca să facă plăţiletrimestriale la buget şi probabil sunt şi remiteri mai mari de lamuncitorii din străinătate. Pe plan internaţional este un val deaversiune la risc, dar leul rezistă foarte bine", a comentat undealer.

Şedinţa valutară de luni a fost deschisă la un nivel de 4,0905lei/euro, iar cotaţiile au coborât uşor, până la 4,0863lei/euro.

Spre sfârşitul zilei leul a cedat însă o parte din terenulcâştigat, cotaţiile urcând la 4,0910/4,0930 lei pentru un euro.Zlotul a pierdut însă peste 1% în şedinţa de tranzacţionare deieri.

Investitorii de pe pieţele internaţionale au fost cuprinşi de unnou val de teamă legat de datoriile ţărilor din zona euro şi monedaeuropeană a pierdut teren în faţa principalelor valute.

Leul a câştigat aproape 4,3% în faţa euro de la începutulacestui an, pe fondul unui sentiment pozitiv al investitorilor faţăde perspectivele economiei româneşti. Majoritatea analiştilor şi-aumo­dificat prognozele de curs pentru acest an după aprecierea dinultimele săptămâni a leului, cele mai optimiste estimări indicândchiar un nivel de 4 lei/euro la finalul anului.

În schimb, leul a pierdut doi bani în faţa dolarului american înprima şedinţă din această săptămână, iar cursul oficial a ajuns la2,8522 lei/dolar.

Dobânzile pe termen foarte scurt la care băncile se împrumutăîntre ele au continuat să scadă uşor, până în intervalul2,19%-2,69% pe an.

"Pe măsură ce se apropie finalul perioadei actuale de rezervăobligatorie, randamentele implicite continuă mişcarea descendentă",a spus un alt dealer. Dobânda pe termen scurt a ajuns astfel subcostul facilităţii pe termen scurt a BNR, de 2,25% pe an.

Scăderea dobânzilor pentru plasamentele pe termen foarte scurtarată că dealerii au din nou lichidităţi excedentare pe care nu auunde să le plaseze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO