Bănci și Asigurări

Vanzarile mari de valuta intaresc leul

09.12.2005, 19:03 10

Euro a pierdut din nou teren in fata leului ieri, dupa ce la jumatatea saptamanii reusise sa marcheze o usoara intarire. Cursul a coborat cu 0,0097 de unitati, pana la 3,65 de lei pentru un euro.

Pe piata valutara, cotatiile au coborat chiar sub 3,64 de lei pentru un euro, pe fondul unor vanzari substantiale de valuta, alimentate si de ordinele investitorilor nerezidenti. Volumele tranzactionate pe piata au urcat de asemenea, apropiindu-se miercuri de 600 de milioane de euro.

Dolarul a pierdut 0,0202 unitati, pana la 3,1015 lei, dupa ce inregistrase deprecieri si pe pietele internationale.

"Volumele tranzactionate au fost importante. Vanzarile de valuta au fost alimentate si de vanzarile nerezidentilor, insa au existat si cumparari importante. Euro se va mentine probabil la aceste niveluri in zilele urmatoare, insa spre sfarsitul lunii cursul ar putea sa coboare spre 3,64 sau chiar 3,63 de lei pentru un euro. Aceasta in conditiile in care pe clienti va aparea probabil un surplus de valuta, la care se vor adauga si vanzarile nerezidentilor", a comentat un dealer.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6420/3,6470 lei pentru un euro, la nivelul la care coborase inca de la sfarsitul sedintei de tranzactionare de miercuri, dupa aparitia unor interese mai mari de vanzare de valuta. In prima parte a zilei jucatorii au continuat sa vanda valuta, cotatiile coborand pana la un minim al zilei de 3,6365/3,6415 lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut interese de cumparare, euro urcand treptat pana la 3,6490/3,6540 lei. Spre sfarsitul zilei jucatorii au vandut din nou, atrasi de cursul mai ridicat. Astfel, piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,6440/3,6490 lei pentru un euro.

Cumpararile de valuta de la clienti au urcat miercuri la 430 de milioane de euro, ramanand insa cu 8 milioane de euro sub nivelul vanzarilor. Volumul operatiunilor interbancare a inregistrat de asemenea o crestere, desi mai mica, pana la 155 de milioane de euro.

In ultima saptamana volumele tranzactionate pe piata au crescut sensibil. In luna noiembrie vanzarile si cumpararile de valuta au fost, pe medie, de aproximativ 250 de milioane de euro.

Dolarul a pierdut ieri teren pe pietele internationale, dupa ce oficialii Bancii Centrale Europene au dat de inteles ca au in vedere noi majorari de dobanzi, daca inflatia in zona euro continua sa creasca. Cursul a urcat pana la 1,1770 dolari pentru un euro.

Asteptarile sunt acum divergente. In timp ce unii analisti considera ca aprecierea dolarului se va opri aici, in conditiile in care Banca Centrala a Europei a inceput sa majoreze dobanzile, iar cea a Japoniei va lua asemenea masuri in perioada urmatoare, altii cred ca moneda americana va continua sa se intareasca. Aceasta in conditiile in care economia americana continua sa creasca rapid, lasand loc pentru noi majorari de dobanzi.

BNR a continuat sa ramana in afara pietei monetare. Dobanzile la depozitele pe o zi au scazut usor, osciland intre 5,5% si 7% pe an. Dealerii spun ca excesul de lei este suportabil, iar mentinerea nivelului dobanzilor pe termen scurt arata ca exsita chiar jucatori care au nevoie de lichiditati.

Diminuarea surplusului de moneda din piata poate fi atribuita expansiunii creditarii in lei, pe de o parte, dar si restrangerii vanzarilor de valuta ale nerezidentilor. Odata cu diminuarea intrarilor de valuta, BNR nu a mai intervenit pe piata valutara, eliminandu-se astfel o importanta sursa care alimenta excesul de lei.

Pe de alta parte, piata asteapta o noua licitatie pentru atragerea de depozite la o luna, iar saptamana urmatoare BNR ar trebui sa organizeze o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni.

Dealerii spun ca, in acest context, este putin probabil sa mai vedem, cel putin in viitorul apropiat, dobanzi de 2%-3% pe an pentru scadentele scurte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO