Bănci și Asigurări

Variante de privatizare pentru CEC

14.07.2005, 18:50 20

Comisia de privatizare a CEC va stabili cota de actiuni vandute investitorului strategic doar inainte de etapa ofertelor finale, pachetul disponibil fiind cuprins intre 50% plus o actiune si 75%, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice.

"Proiectul strategiei de privatizare permite comisiei sa ceara potentialilor cumparatori oferte preliminare atat pentru un pachet majoritar de 75% din capitalul CEC, cat si pentru un pachet mai mic, dar cel putin 50% plus o actiune", au explicat sursele citate.

Dupa analiza ofertelor neangajate, comisia de privatizare va stabili cota de capital pentru care va fi solicitata depunerea ofertelor finale si angajate.

Autoritatile romane pot decide daca sunt necesare oferte financiare finale angajante imbunatatite numai in cazul unei diferente de punctaj de cel mult 10% intre primii doi ofertanti.

Potrivit sursei citate, comisia de privatizare va propune Guvernului ca un pachet de 5% din actiunile CEC sa fie vandut catre salariatii bancii, prin intermediul unei asociatii care va fi infiintata cu acest scop. Vanzarea se va face prin negociere directa, dupa finalizarea achizitiei pachetului majoritar.

Cu exceptia unei cote de 9,9% din titlurile CEC alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, restul actiunilor ramase in proprietatea statului vor fi vandute la pachet sau pe etape prin intermediul pietei de capital, interne sau externe.

Recent, unul dintre membrii comisiei de privatizare a declarat ca in contractul de vanzare a pachetului majoritar al CEC ar putea fi introduse clauze privind pastrarea, pentru o anumita perioada, a retelei teritoriale si a brand-ului.

Strategia se bazeaza pe recomandarile facute comisiei de privatizare de catre consultantul JP Morgan. Acesta incheiase rapoartele de due diligence inca de la sfarsitul lunii mai. Intre timp, comisia a revizuit strategia si a trimis-o inapoi consultantului pentru un nou aviz asupra aspectelor juridice.

CEC este a cincea mare banca din Romania in functie de marimea activelor, iar la finele anului trecut avea circa 1.400 de unitati teritoriale si peste 9.100 de angajati.

Presedintele bancii, Eugen Radulescu, a afirmat ca programul de restructurare pana la privatizare prevede disponibilizarea a 1.500 de salariati CEC inainte de finele anului.

Printre bancile internationale care si-au exprimat interesul pentru preluarea CEC se numara Erste Bank, Fortis, Dexia si OTP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO