Bănci și Asigurări

Veniturile Astra-Uniqa au stagnat in primul trimestru

Veniturile Astra-Uniqa au stagnat in primul trimestru

Radu Mustatea spune ca are ca obiectiv o cota de 10% din piata IMM-urilor

04.05.2007, 19:23 17

Compania de asigurari Astra-Uniqa a subscris pe primul trimestru al acestui an prime brute de 120 mil. lei (34 mil. euro), in stagnare fata de perioada similara a anului trecut, asiguratorul anuntand un profit brut de circa 2,2 mil. lei (0,6 mil. euro) pentru 2007.
"S-a mentinut acelasi nivel al primelor brute subscrise din primul trimestru al lui 2006, in conditiile pastrarii portofoliului existent. Se prefigureaza ca in trimestrul doi vom avea o evolutie pozitiva comparativ cu anul trecut", a spus Radu Mustatea, directorul general al Astra-Uniqa.
Asiguratorul a realizat anul trecut venituri in valoare de 302 milioane de lei (86 mil. euro) si estimeaza ca va subscrie prime brute in valoare de 140 milioane de euro in 2007.
Lider pe piata locala a asigurarilor maritime si de aviatie, Astra-Uniqa si-a propus ca anul acesta sa intre pe segmentul asigurarilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, prin lansarea PrIMMa Afacere & Protectie. "Avem in Romania peste 400.000 de IMM-uri, acestea reprezentand circa 99% din intreprinderile active pe piata .Am decis sa lansam acest produs deoarece am constatat ca produsele existente pentru IMM-uri se adreseaza celor aflate la un nivel mediu si superior de evolutie", a explicat Mustatea.
Noua polita este conceputa in trei pachete distincte: Standard, Confort si Exclusiv cu 10 categorii de tarife. Riscurile de baza acoperite sunt incendiu, trasnet, explozie, cadere de corpuri, izbire de catre vehicule, fenomene atmosferice sau avalanse. "Vrem sa acoperim 10% din piata IMM-urilor, deci circa 40.000 de firme. Este greu de estimat nivelul primelor deoarece depind de suma asigurata si nu avem o statistica a activelor IMM-urilor", a mai spus Mustatea. Alte companii de asigurare pe piata locala care s-au aratat interesate de asigurarile de IMM-uri sunt BCR Asigurari si BT Asigurari.
Un alt obiectiv al Astra-Uniqa pentru acest an este dezvoltarea parteneriatului de bank assurance cu Raiffeisen Bank, precum si cu alte banci de pe piata romaneasca.
Astra-Uniqa a inregistrat anul trecut un profit brut de 0,83 mil. lei (0,2 mil. euro) in conditiile in care cele mai mari contributii la profitabilitatea companiei le-au avut asigurarile de proprietate, cargo si raspundere civila auto (RCA).
Politele RCA si Carte Verde au avut cea mai mare pondere in totalul primelor brute subscrise de Astra-Uniqa in 2006, generand venituri de 150,8 milioane lei. Acestea au fost urmate de politele Casco (65,3 mil. lei), asigurari de mijloace navale (19,2 mil. lei) si asigurari de bunuri si cladiri (16,9 mil. lei).
Asigurarile mijloacelor de transport aerian (inclusiv raspundere civila) sunt politele din portofoliul Astra-Uniqa care au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere in 2006, respectiv 115,9%, ajungand la 6,78 milioane lei. Compania a castigat de curand licitatia pentru asigurarea flotei de aeronave a companiei Tarom.
Astra-Uniqa a platit anul trecut daune in valoare de 123,1 milioane lei, cu 41% mai mult fata de 2005, cresterea fiind inregistrata la asigurari generale.
Asiguratorul si-a continuat in 2006 extinderea teritoriala prin deschiderea unui numar de 25 de sucursale, agentii si puncte de lucru, ajungand, in prezent la 215 unitati teritoriale.
Infiintata in 1991, compania este controlata de Nova Trade, societate detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu. Nova Trade detine peste 70% din actiuni, un alt pachet de 27% fiind controlat de asiguratorul austriac Uniqa, care si-a exprimat interesul pentru preluarea unui pachet majoritar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO