Bănci și Asigurări

Veniturile brokerilor de asigurari au scazut cu 15%

18.03.2010, 23:06 36

Veniturile brokerilor de asigurari au scazut cu 15% in euro anultrecut, pana la 116 mil. euro, pe fondul diminuarii pieteiasigurarilor cu 13% in euro, potrivit datelor Uniunii Nationale aSocietatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).La sfarsitul anului trecut pe aceasta piata activau circa 500 defirme de brokeraj, peste 90% din acestea fiind de micidimensiuni.

"Principalele cauze ale scaderii veniturilor sunt plafonareacomisionului la asigurarea RCA (la maximum 15% din prima - n.r.),pierderea unor clienti mari ca urmare a anularii unor investitiidin industrie si din domeniul imobiliar si faptul ca unii clientimici au renuntat la asigurari din cauza crizei", spune BogdanAndriescu, presedintele UNSICAR.

Brokerii au plasat anul trecut polite de asigurare in valoare de756 mil. euro (prime brute subscrise), in crestere cu 3%, adica 36%din piata asigurarilor. In 2008 ponderea brokerilor in piataasigurarilor a fost de 30%. Calculata in lei, valoareaintermedierilor a urcat cu 18% fata de anul anterior.

"In ultimii trei ani volumul primelor intermediate de brokeris-a dublat, a fost o crestere spectaculoasa", afirma Andriescu.

Aproximativ 95% din primele intermediate provin din polite deasigurari generale si doar 5% din asigurari de viata.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA),Angela Toncescu, estimeaza ca anul acesta ponderea brokerilor inpiata ar putea urca la 40%, insa oficialii UNSICAR se asteapta la ostagnare. Anul trecut CSA a sanctionat circa 90 de brokeri, iarunora chiar le-a retras autorizatia in urma descoperirii unornereguli.

"Se mai intampla sa plece angajati ai CSA in control la sediulunui broker, sa li se raspunda la interfon si, cand ajung in fataapartamentului, sa nu li se mai deschida usa. Daca se mai intamplaasa ceva, veti fi suspendati imediat", le-a spus ieri presedinteleCSA brokerilor prezenti la o conferinta organizata de UNSICAR.Toncescu afirma ca anul trecut au existat cateva cazuri in carebrokerii nu au virat asiguratorilor primele de asigurare incasatede la clienti. In perioada urmatoare UNSICAR intentioneaza sa lesolicite asiguratorilor liste cu brokerii cu probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO