Bănci și Asigurări

Veniturile mai mari au redus cu o treime pierderile Millennium

Veniturile mai mari au redus cu o treime pierderile Millennium

Portughezii de la Millennium au intrat pe piaţa locală abia în toamna lui 2007

Autor: Ciprian Botea

07.02.2012, 00:03 690

Millennium Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar portughez, a raportat anul trecut o pierdere netă de 17,8 mil. euro, faţă de un rezultat negativ de peste 23 mil. euro în 2010, datorită veniturilor în creştere.

Atenuarea pierderii a fost suţinută de creşterea volumului cifrei de afaceri, ceea ce a atras încasări mai mari. Portofoliul de credite a crescut cu aproape 16% anul trecut, la 398 mil. euro, în timp ce veniturile operaţionale au atins pragul de 30 mil. euro.

Soldul depozitelor atrase de la clientelă s-a redus însă cu 3% şi a ajuns la 275 mil. euro, aco­perind acum 69% din volumul creditelor, faţă de 82% în urmă cu un an.

"Evoluţia depozitelor a fost determinată de politica de protecţie a venitului net din dobânzi. Banca a decis să reducă dobânzile oferite la depozite în contextul în care marja de câştig devenise negativă", se arată

într-un raport al grupului portughez. Ban­ca plăteşte însă în continuare do­bânzi de peste 7% pe an la depozitele cu scadenţe de 9 sau 12 luni. Situaţia depozitelor ar fi putut fi influenţată şi de informaţiile privind slăbiciunile cu care se confruntă banca-mamă şi decizia acesteia de a scoate filiala din România de pe lista subsidiarelor de interes strategic. Grupul a trecut în 2011 subsidiara locală în categoria activelor non-core (con­siderate neesenţiale pentru opera­ţiunile de bază), iar pe piaţă au apărut chiar zvonuri că portughezii ar lua în calcul vânzarea băncii. Subsidiarele din România şi Grecia ale grupului sunt cele care înregistrează pierderi.

Millennium a intrat pe piaţa din Ro­mânia abia în toamna lui 2007 şi se află încă în perioada de dezvoltare, având estimări de trecere pe profit anul viitor. Iniţial, portughezii îşi propuseseră să intre pe profit în 2011, dar în fiecare an, cu atât mai mult cu cât a venit şi criza, banca a înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost aco­perite prin injecţii de capital.

Grupul portughez a investit circa 300 mil. euro pentru dez­­­voltarea de la zero a subsidiarei locale după ce în 2005 a pierdut cursa pentru pre­luarea BCR, cea mai mare bancă du­pă active, în faţa austriecilor de la Erste. Millennium avea active de circa 2 mld. lei (460 mil. euro) la sfâr­şi­tul lunii septembrie 2011, adică o cotă de piaţă de 0,6%.

Banca a continuat anul trecut politica de eficientizare a operaţiunilor şi a închis opt unităţi, ajungând la 66 de sucursale şi agenţii la sfârşitul lunii decembrie. Numărul de angajaţi nu s-a restrâns însă semnificativ pe parcursul lui 2011: de la 731 la 690 de persoane.

Costurile operaţionale s-au redus cu 5% şi au ajuns la 38,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO