Business Internaţional

Portughezii de la Millenium BcP vor să-şi vândă banca din Polonia pentru a face rost de lichidităţi

Autor: Bogdan Cojocaru

15.08.2011, 17:04 567

Banco Comercial Portugues (BcP), a doua instituţie de credit portugheză ca mărime în funcţie de capitalizare, va tatona săptămâna viitoare piaţa financiară pentru vânzarea participaţiei de 65,5% pe care o deţine la filiala sa din Polonia - Bank Millennium, vânzare care ar putea evalua banca poloneză la 1,4 miliarde de euro, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Banco Comercial Portugues va începe de săptămâna viitoare să trimită documentaţia de vânzare potenţialilor cumpărători, au afirmat sursele.

Banca din Lisabona explorează piaţa în condiţiile în care banca centrală portugheză presează instituţiile financiare din această ţară să-şi consolideze capitalul. Banca centrală a îndemnat Banco Comercial Portugues şi Espirito Santo Financial Group să-şi creeze rezerve tampon mai mari, cu toate că testele de stres efectuate luna trecută la nivelul Uniunii Europene au demonstrat că băncile portugheze au suficient capital pentru a rezista unei recesiuni.

BcP deţine în România Millennium Bank, o filială pe care a înfiinţat-o de la zero după ce a pierdut lupta pentru achiziţia celei mai mari bănci din România, BCR, în favoarea austriecilor de la Erste. Conform unor surse de pe piaţa locală, portughezii au tatonat terenul şi pentru vânzarea diviziei din România, dar până în prezent nu au avut succes. În România, portughezii au investit peste 100 de milioane de euro, dar, neavând o masă critică de clienţi şi afacere, continuă să raporteze pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO