Bănci și Asigurări

Verde pentru inca patru societati de pensii obligatorii

20.06.2007, 18:00 25

BCR, BRD, Interamerican si slovenii de la Prva au primit ieri unda verde din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru a-si infiinta societatea de pensii private obligatorii, a anuntat ieri Comisia.
Astfel, numarul companiilor care au primit permisiune, conform legislatiei, sa-si constituie o societate de pensii a ajuns la sapte, primele trei fiind ING Asigurari de Viata, Aviva si Omniasig.
Pasul urmator pentru aceste companii este sa-si constituie efectiv societatea de pensii private obligatorii la Registrul Comertului, dupa care sa depuna cererea de autorizare pentru aceasta societate. Abia apoi pot primi licenta de administrator, care le va permite sa vanda si sa administreze aceste produse financiare.
Pana la startul sistemului au mai ramas mai putin de doua luni, acesta fiind preconizat, conform calendarului oficial al CSSPP, la 1 august. Atunci incepe aderarea la fondurile de pensii private obligatorii de pe piata, perioada ce va dura patru luni.
Conform legii, toti salariatii sub 35 de ani sunt obligati sa adere la un astfel de fond, la alegere dintre cele de pe piata. In acelasi timp, salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani au optiunea de a adera sau nu, avand timp sa se hotarasca pana la varsta-limita de 45 de ani.
Participarea la sistem presupune virarea a doua procente din contributia de pensii platita la buget catre administrare privata, fara costuri suplimentare nici pentru angajat, nici pentru angajator.
Aderarea se va face individual, de catre salariat, angajatorul neavand nicio obligatie suplimentara (administrativa sau financiara) fata de cele din prezent. Aproximativ 2,5 milioane de clienti sunt asteptati sa adere la fondurile de pensii private obligatorii inca din acest an, numarul acestora crescand cu inca 1-1,5 milioane in urmatorii ani.
Tot ieri, CSSPP a autorizat si prospectul de emisiune al fondului de pensii facultative AZT Vivace, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO