Bănci și Asigurări

Veşti bune de la Banca Mondială: România, Polonia şi alte ţări din Europa de Est vor fi în continuare campionii creşterii economice

Veşti bune de la Banca Mondială: România, Polonia şi...

Autor: Luiza Chiroiu

28.05.2015, 11:53 1720

România, Polonia, alături de alte state din Europa Centrală şi de Est vor continua să crească într-un ritm mai alert decât alte ‚şri din Vest în următorii doi ani, Banca Mondială estimând pentru aceste economii un avans de peste 2,4% pentru acest an.

Forţele care vor contribui la la această expansiune economică sunt intensificarea cererii interne, revenirea treptată a investiţiilor şi creşterea exporturilor, scrie Financial Times.

Pentru prima oară de la izbucnirea crizei economice, toate statele din UE vor înregistra o majorare a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, avansul de la nivelul blocului comunitar fiind anticipat la 1,8%.

Reţeta acestei creşteri economice cuprinde preţul scăzut la petrol, deprecierea euro şi politica agresivă de relaxare cantitativă dusă de Banca Centrală Europeană. 

De asemenea, potrivit prognozei Băncii Mondiale, consumul intern ar trebui să accelereze în întreaga Europă, datoriă majorării salariilor şi a declinului preţurilor la energie. Totuşi, consumul nu se va întoarce încă la nivelul înregistrat înaintea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO