Bănci și Asigurări

Vesti proaste pentru bancheri: 80% din romani nu vor sa se imprumute

Vesti proaste pentru bancheri: 80% din romani nu vor sa se imprumute
10.12.2009, 23:14 28

Peste 80% din romani nu intentioneaza sa contracteze un creditin urmatorul an, iar aproximativ 70% nu se gandesc sa facaeconomii, avand in vedere ca situatia lor financiara s-ainrautatit, arata un studiu al Fondului de Garantare a Depozitelordin Sistemul Bancar (FGDSB).

"Sentimentul in aceasta toamna este coplesitor negativ. Gradulde nesatisfactie vizavi de situatia financiara a populatiei estemai mare: 38% (din participantii la studiu - n. red.) considera casituatia este mai proasta si 11% considera ca este mult mai proastadecat anul trecut", a declarat Eugen Dijmarescu, presedintele FGDSBsi fost viceguvernator al BNR.

Astfel, doar 2% din cei aproape 2.000 de participanti la studiulcomandat de FGDSB sunt siguri ca vor contracta un credit anulviitor, 8% afirma ca intentioneaza sa ia un credit, dar nu suntsiguri ca vor face acest lucru, iar 83% sunt convinsi ca nu se vorimprumuta de la banci. Pe de alta parte, studiul arata aceeasitendinta in domeniul economisirii: doar 7% din participanti spun cavor economisi cu siguranta in urmatoarele 12 luni, 19% afirma ca arvrea sa economiseasca, dar nu sunt siguri ca vor face acest lucru,iar 69% sustin ca nu vor economisi deloc in 2010.

Studiul arata ca aproape 70% din romani au foarte putinaincredere - sau chiar deloc - in sistemul bancar, iar o ponderechiar mai mare din participanti (peste 70%) sustin ca nu auincredere in Bursa, fonduri de investitii, companii de asigurari sifonduri de pensii private.

"Pe de o parte e vorba de informare, si de momentul acesta, incare nu exista persoana care sa nu stie ce s-a intamplat cu AIG(grupul financiar american salvat de guvernul SUA cu injectii decapital de peste 180 mld. dolari - n.red.), cu bancile. Acestfenomen de neincredere l-am vazut in diverse circumstante, candoamenii si-au retras banii de la banci", mai spune Dijmarescu.Studiul mai arata ca jumatate din populatie nu reuseste niciodatasa economiseasca, iar 10% nu a incercat pana acum sa stranga bani.Doar 9% din populatie sustine ca poate economisi usor (2%) saurelativ usor (7%). In comparatie cu anul anterior, 5% economisescmai mult, in medie cu 183 lei/luna, 44% la fel, iar 37% dinpersoane economisesc mai putin, in medie cu 144 lei/luna.

Peste doua treimi (68%) dintre subiectii care economisescprefera moneda nationala, proportie similara celei din 2008, 16%opteaza pentru valuta, iar 11% nu au preferinte privind moneda deeconomisire.

La sfarsitul lunii septembrie valoarea depozitelor garantate deFGDSB era de 126,13 mld. lei, suma care reprezinta 48% din totalulplasamentelor la institutiile care participa la FGDSB. Valoareatotala a depozitelor din sistemul bancar era de 262,8 mld. lei lasfarsitul lui septembrie, din care 52% nu sunt garantate.

Fondul garanteaza depozitele bancare ale persoanelor fizice sijuridice (cu unele exceptii) in limita a 50.000 de euro pedepozit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO