Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Selcuk Saldirak, fost preşedinte al Băncii Ţiriac, la ZF Live: Piaţa bancară va continua să se consolideze în România. Perspectivele sunt bune, iar economia este sănătoasă. Nu vedem vreo criză

Autor: Ştefan Stan

28.07.2017, 00:05 830

„Companiile apelează la IFN-uri pentru că suntem mai rapizi şi facem totul într-un mod personalizat. în unele cazuri este bine să fii mai rapid şi să înţelegi companile, indiferent de rapoartele financiare“

Piaţa bancară va continua să se consolideze în România, unii jucători ieşind din sistem, alţii devenind mai mari, iar per total sistemul bancar va deveni mai sănătos, a declarat Selcuk Saldirak, fost preşedinte al Băncii Ţiriac, în cadrul emisiunii ZF Live.

Ieri a fost anunţat oficial acordul prin care OTP va prelua Banca Românească, trecând astfel pe locul 8 în sistemul bancar local, cu o cotă de piaţă de 4%.

„Fiecare bancă are propria strategie, atât pe plan extern, cât şi do­mes­tic, iar câteodată prio­ri­tatea este stabilită pen­tru operaţiunile do­mestice. Ca trend ve­dem că în toate pie­ţele se întâmplă o con­solidare a siste­me­lor bancare. În Grecia au rămas doar câteva bănci, în jur de 5. Nu cred că în România vor ajunge atât de puţine, dar consolidarea deja a început şi în plan local“, a spus Selcuk Saldirak.

Fostul bancher, care a fost şi CEO al UniCredit pe piaţa locală, a pornit în România un IFN - Access Financial Servi­ces. El spune că printre motive se află şi faptul că să porneşti un IFN este mai uşor decât să lan­sezi o nouă bancă şi este mult mai specializat în anu­mite arii, iar cerinţele de ca­pital sunt mai scăzute. „Nu cred că cineva mai poate acum să facă o bancă cu 10-15 mili­oane de euro, ce era posibil acum câţiva ani.“

„A fost o decizie bună să vin în România. În România am condus trei bănci, Demirbank, UniCredit şi Ţiriac Bank. Am lucrat înainte în Turcia. Eram familiar cu situaţia din sectorul bancar. Eu am venit aici să pun bazele băncii Demir. După criza din Turcia, Demir a fost cumpărată de UniCredit. Am rămas CEO al băncii mai mulţi ani. Am făcut tranzacţii relativ mari faţă de perioada respectivă“, a adăugat bancherul. El spune că bankingul devine din ce în ce mai dificil. Tranzacţiile şi dimensiunile cu care se lucrează sunt din ce în ce mai mari. Autorităţile acordă mai multă importanţă capitalului, lichidităţii şi altor indicatori calitativi, care în anii trecuţi nu erau luaţi în considerare atât de mult.

„Companiile apelează la IFN-uri pentru că suntem mai rapizi şi facem totul într-un mod perso­nalizat. În unele cazuri este bine să fii mai rapid şi să înţelegi companile, nu nea­părat prin ce este scris pe rapoartele finan­ciare, ci să înţelegi latura umană. Noi nu am greşit în deciziile de creditare. Avem un procent nesemnificativ de NPL-uri“.

Pe lângă Access Fi­nan­cial Services, Selcuk Saldirak a pornit şi o companie de con­sul­tanţă pentru M&A - Access Bu­si­ness So­lutions. „Cu businessurile noas­­tre avem o creş­tere pre­caută. Nu putem lua de­pozite pe pia­ţa ro­mânească, aşa că luăm linii de finanţare din altă parte. Noi intenţionăm să ne extindem şi în ţările vecine, precum Grecia, Bulgaria etc.

Fostul ban­cher sus­ţine că Ro­mâ­nia de­vine din ce în ce mai com­pe­titivă.

„Sec­to­rul IT devine unul tot mai de­z­vol­tat, iar alte ser­vicii, precum agri­cul­tura, la fel. Dina­mi­ca ţării în sine devine mai competitivă.“

 

Ce a mai declarat la ZF Live Selcuk Saldirak

► Dacă cineva vine la noi şi ne întreabă dacă e bine să facă o construcţie, putem analiza asta din punctul de vedere al unui bancher şi să îi oferim consultanţă, dar în general suntem conservatori când dăm sfaturi, pentru că noi, ca bancheri, suntem de cealaltă parte, vedem mai mult riscurile.

► Este o idee bună să nu ai investitori străini 100% în acţionariatul băncilor.

► Nu vedem vreo criză în viitorul apropiat. Crizele sunt globale, nu putem spune dacă se va întâmpla vreo criză globală, dar la nivel statal, România pare sănătoasă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO