Bănci și Asigurări

Vienna Insurance si-a majorat cota de piata de opt ori in sase ani

Vienna Insurance si-a majorat cota de piata de opt ori in sase ani

Click pentru imaginea intreaga

03.04.2008, 19:58 14

Grupul austriac Vienna Insurance este jucatorul cu cea mai rapida crestere din piata locala a asigurarilor, detinand acum o cota de piata de 37%, de aproape opt ori mai mare decat cea din 2002, de 4,8%.
Cota de piata a austriecilor a prins viteza in ultimii trei ani, odata cu realizarea unor achizitii importante, ca Omniasig, Asirom sau companiile de asigurari ale BCR, arata datele publicate de grup in raportul pentru anul 2007. De la o cota de 6,5% in 2005, austriecii au sarit la o cota de 15,1% in 2006 si la 27,7% in 2007, iar la inceputul acestui an au ajuns sa controleze 37% din piata. Vienna Insurance a intrat pe piata locala in anul 2000.
Cu sapte companii in portofoliu - Omniasig, Omniasig Life, Asirom, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Unita si Agras - Vienna Insurance este liderul pietei locale, la mare distanta fata de al doilea jucator, grupul german Allianz, care are o cota de circa 17%, prin intermediul companiei Allianz-Tiriac.
De altfel, Romania este tara in care grupul detine cea mai mare cota de piata dintre toate pietele in care este prezent. Urmatoarea in acest clasament este Georgia, unde austriecii au 33% din piata asigurarilor, Slovacia - 29,2%, Cehia - 25,9%, Austria - 24,3%, Bulgaria - 18,1% si Albania - 16,8%. In celelalte state in care activeaza, Vienna Insurance controleaza mai putin de 10% din piata. Cele mai reduse cote de piata grupul le detine in Turcia - 2,7%, Ungaria - 2,6% si Ucraina - 2,4%.
Companiile detinute de Vienna Insurance pe piata locala, inclusiv divizia de asigurari a grupului BCR, au ajuns la subscrieri de circa 793 de milioane de euro in 2007, fata de 237 de milioane de euro in 2006, cand austriecii nu detineau Asirom si cei doi asiguratori ai BCR. In Polonia, de exemplu, Vienna Insurance a inregistrat prime brute subscrise totale de circa 543 de milioane de euro anul trecut, in Cehia - de peste 1,1 miliarde de euro, iar in Austria - de 3,7 miliarde de euro.
Romania se numara printre tarile cu cel mai mare potential de crestere pentru afacerile grupului, avand in vedere ca piata asigurarilor este inca slab dezvoltata.
Potrivit raportului anual al Vienna Insurance, densitatea asigurarilor in Romania, adica raportul dintre valoarea pietei si numarul de locuitori, este de 95 de dolari, sub nivelul din Bulgaria - 101 dolari, Croatia - 308 dolari, Cehia - 520 de dolari, Slovacia - 1.101 dolari sau Austria - 2.397 de dolari.
Statele cu o densitate a asigurarilor sub cea din Romania sunt Serbia - 77 de dolari si Ucraina - 60 de dolari.
"Potentialul de dezvoltare este mult mai mare pe aceste piete decat in alte state ale Europei Centrale si de Est. Acest lucru este evident daca ne uitam la ritmurile de crestere ale primelor brute subscrise, de 20-30% pe an si la structura pietei, unde asigurarile generale detin inca cea mai mare pondere din total", se precizeaza in raportul anual al grupului Vienna Insurance.
Din cauza nivelului de trai redus din tarile unde densitatea asigurarilor este mica, piata asigurarilor de viata este putin dezvoltata, reprezentand intre 3% si 20% din totalul pietei, arata raportul austriecilor.
Dintre tarile din regiune in care Vienna Insurance desfasoara operatiuni, Romania are cel mai redus nivel al penetrarii industriei asigurarilor - 1,7%, indicator care arata raportul dintre valoarea pietei si Produsul Intern Brut. In Bulgaria, de exemplu, acest indicator se ridica la 12,6%, in Polonia - 3,3%, Croatia - 3,5%, iar in Cehia acesta ajunge la 3,8%.
Chiar daca Romania ii aduce grupului un volum important de prime brute subscrise, piata locala nu se situeaza si in topul profitabilitatii.
In 2007, companiile detinute de Vienna Insurance in Romania au obtinut un profit brut cumulat de 4,56 milioane de euro, fata de un rezultat de 2,75 milioane de euro inregistrat in anul anterior.
Pentru a face o comparatie, in Austria profitul brut al grupului a fost de 286,8 milioane de euro, in Cehia - 73,8 milioane de euro, in Slovacia - 30,3 milioane de euro iar in Polonia - 18,8 milioane de euro.

Anul tranzactiilor in asigurari
Chiar daca abia a inceput, 2008 poate fi considerat anul tranzactiilor in asigurari. In luna februarie, cehii de la PPF Investments au vandut companiile Ardaf si RAI catre joint-venture-ul Generali PPF, iar recent Vienna Insurance Group a anuntat achizitia BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata. Tot la inceputul anului, Groupama, care in decembrie trecut a cumparat BT Asigurari, a anuntat preluarea diviziei de asigurari a grupului maghiar OTP, prezent pe piata locala a asigurarilor prin OTP Garancia. In total, cinci companii de asigurari si-au schimbat actionarii, iar lista va fi completata cu Asiban, asigurator aflat acum in proces de vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO