Bănci și Asigurări

VIG si-a dublat profitul in trimestrul I

12.05.2009, 14:41 25

Vienna Insurance Group (VIG), care detine companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurari, BCR Viata si Omniasig Life, a incheiat primul trimestru cu un profit brut de 6,3 mil. euro la operatiunile din Romania, de 2,3 ori mai mare decat in aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate ieri de grup.

In schimb, afacerile VIG pe piata locala au scazut cu 16% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, pana la 167,8 mil. euro. Austriecii, care detin primul loc pe piata locala la nivel de grup, au raportat un declin de 20% al primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale, pana la 151,5 mil. euro, in timp ce pe asigurari de viata au inregistrat o crestere de 43%, pana la 16,3 mil. euro, datorita consolidarii rezultatelor BCR Viata. VIG a cumparat anul trecut companiile de asigurari ale BCR pentru suma de 244 mil. euro, dar si celelalte subsidiare de asigurari din regiune ale Erste, proprietarul BCR. Tot anul trecut austriecii au vandut o companie din portofoliu, Unita, catre grupul Uniqa. Calculat in lei, afacerile grupului au crescut cu 0,2% in primele trei luni, cu o crestere de 66% pe asigurari de viata si o scadere de 4% pe asigurari generale. Rezultatele exprimate in euro indica o scadere mai mare din cauza deprecierii leului cu circa 14% fata de primele trei luni din 2008.
"Rata daunei din Romania a crescut la 88,9%, fata de 66,1% in primul trimestru din 2008 si 73,9% in tot anul trecut, din cauza inmultirii daunelor auto si a cresterii rezervelor", se arata intr-un raport publicat ieri de VIG. Pe langa Austria si Romania, VIG mai activeaza in Albania, Bulgaria, Germania, Estonia, Georgia, Croatia, Lituania, Letonia, Liechtenstein, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Cehia, Turcia, Ungaria, Ucraina, Italia si Slovenia.
Romania este a patra piata ca marime a afacerilor pentru VIG, dupa Austria (1,24 mld. euro prime brute subscrise in T1), Cehia (404,5 mil. euro) si Slovacia (186,2 mil. euro).
Dupa nivelul profitului brut din primul trimestru, Romania ocupa locul trei in topul tarilor unde activeaza VIG, dupa Austria (77,3 mil. euro in T1) si Cehia (24,2 mil. euro), fiind la egalitate cu Polonia, care a inregistrat un castig brut de 6,3 mil. euro in aceasta perioada.
Intreg grupul a incheiat primele trei luni cu prime brute subscrise de peste 2,34 mld. euro, in crestere cu 1,5%, si un profit brut de 120,8 mil. euro, in scadere cu 3%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO