Bănci și Asigurări

Volksbank a intrecut Banca Transilvania la active

07.05.2008, 18:21 15

Volksbank a ajuns sa depaseasca Banca Transilvania dupa activele detinute la sfarsitul primului trimestru, cu un total de 4,019 mld. euro, pe seama cresterii agresive a creditarii.
Banca Transilvania, care era la sfarsitul anului trecut al patrulea jucator din sistem, avea la 31 martie active de 4 miliarde de euro.
Austriecii de la Volksbank au castigat rapid teren, dupa ce au pariat pe expansiunea afacerilor pe zona de retail. In ultimii ani si-au consolidat o imagine de banca ieftina la creditare, desi dobanzile percepute de Volksbank nu mai sunt acum la limita de jos a pietei.
Anul trecut banca a intrat in topul primilor zece jucatori din sistem, insa s-a mentinut pana in decembrie pe pozitia a opta. Dintre jucatorii de top, doar BCR, cea mai mare banca din sistem, si-a publicat pana acum rezultatele, astfel ca imaginea ierarhiei in top 5 ramane inca neclara.
Volksbank si-a majorat activele cu 500 mil. euro doar in primele trei luni ale anului. Comparativ cu martie anul trecut, banca are acum active cu 126% mai mari.
Expansiunea afacerilor a fost sustinuta aproape exclusiv de cresterea creditelor acordate clientelei, care au urcat cu 148%, pana la 2,54 mld. euro. In acest timp sumele atrase de la clienti au reusit sa urce cu numai 70%, pana la 589 mil. euro, astfel ca Volksbank ramane dependenta de finantarile acordate de banca-mama pentru a-si continua activitatea. Desi au o retea extinsa, de 244 de unitati, austriecii nu au decat 175.765 de clienti in portofoliu.
In prima parte a anului, Volksbank International, actionarul majoritar al Volksbank Romania, a majorat capitalul bancii cu 36 mil. lei, la 377,1 mil. lei (103 mil. euro), capitalizarea totala incluzand primele de emisiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO