Bănci și Asigurări

Volksbank aduce un austriac să supravegheze portofoliul de credite

Volksbank aduce un austriac să supravegheze portofoliul de credite

Alexander Tscherteu, 37 de ani, are o experienţă de peste zece ani pe piaţa bancară

Autor: Ciprian Botea

19.01.2012, 00:03 746

Alexander Tscherteu, care a lucrat anterior în departamentul de management al riscului din cadrul Volksbank, a fost numit pe poziţia de vicepreşedinte responsabil cu administrarea creditelor al subsidiarei locale a grupului austriac, a anunţat banca.

Tscherteu, 37 de ani, are o experienţă de peste zece ani pe piaţa bancară şi în consultanţă şi a lucrat anterior pentru Bank Austria şi firma de consultanţă McKinsey, dar şi în cadrul departamentului de inspecţie pe teren al băncii centrale a Austriei. El lucrează la Volksbank din 2008, unde s-a ocupat exclusiv de departamentul de management al riscului la nivelul grupului.

"Activităţile de management al creditelor vor juca un rol esenţial în perioada următoare, în procesul de consolidare a băncii", a declarat Johan Lurf, preşedintele Volksbank România.

Subsidiara locală a Volksbank administrează active de circa 4,7 miliarde de euro şi ocupă poziţia a şaptea în sistemul bancar local. Volksbank a evoluat rapid în perioada de boom a creditării, exclusiv pe seama vânzărilor de credite ipotecare, susţinute de linii de finanţare primite de la banca-mamă, şi ajunsese înainte de criză până pe locul trei în sistemul bancar.

Bilanţul Volksbank s-a restrâns însă în perioada de criză, banca îngheţând timp de peste doi ani vânzarea de credite şi ocupându-se exclusiv de gestionarea pro­blemelor cu creditele neperformante, care au crescut puternic după 2008 din cauza lipsei de diversificare a portofoliului. Banca a reluat anul trecut vânzarea de împrumuturi, dar înregistrează în con­tinua­re pierderi semnificative din creditele devenite neperformante. Volksbank a fost una dintre băncile cu o strategie agresivă de vânzare a creditelor în franci el­veţieni, dar clienţii care s-au împrumutat în această monedă au fost puternic afec­taţi de creşterea cursului în ultimii doi ani.

Grupul Volksbank, care a vândut anul trecut toate operaţiunile din Europa Centrală şi de Est cu excepţia României, a majorat recent capitalul subsidiarei locale cu 84 de milioane de euro şi a prelungit mai multe linii de finanţare. Impactul cumulat ale acestor măsuri asupra fondurilor proprii ale Volksbank România este de circa 220 de milioane de euro.

Austriecii au schimbat în criză toată conducerea băncii din România, la începutul lui 2010 fiind adus actualul preşe­dinte Johan Lurf, iar ulterior fiind recrutat pe poziţia de vicepreşedinte responsabil cu retailul Lucian Cojocaru, fostul director executiv al polului comercial al reţelei BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO