Bănci și Asigurări

Volksbank mai are nevoie de bani pentru a-si sustine cresterea rapida

06.05.2004, 00:00 22



Volksbank Romania a acordat in primele patru luni ale anului 2004 credite in valoare totala de 130 de milioane de euro, in conditiile in care prognoza pentru intregul vizeaza un volum 250 de milioane. In 2003 nivelul creditelor acordate de banca s-a ridicat la 109 milioane de euro. Cele mai imortante cresteri au fost inregistrate pe segmentele credite de consum (150%) si credite imobiliare (50%). Pe segmentul de IMM -uri cresterea fost de asemenea substantiala, de aproximativ 80%. Pentru a sustine expansiunea rapida a portofoliului de credite, banca a fost insa nevoita sa apeleleze la sprijinul principalilor actionari Volksbank Austria (VBA) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.



De altfel, in luna iunie este programata o majorare de capital de 5 milione de euro printr-un credit subordonat acordat de banca-mama, iar daca va fi necesar, se va analiza oportunitatea efectuarii unei majorari aditionale. Desi initial se anuntase ca majorarea de capital se va face printr-o emisiune de obligatiuni, conducerea bancii a renuntat la aceasta metoda, considerand-o prea riscanta.



"Momentan, reinvestim tot profitul pentru a asigura dezvoltarea bancii, prin deschiderea de noi sucursale si agentii. Desigur, acesta este insuficient si sunt necesare infuzii din partea grupului" a declarat Laurentiu Mitrache, presedintele Volksbank Romania. Politica de dezvoltare a bancii include si lansarea de noi produse, cum ar fi certificatele de depozit, proiect ce se afla in stadiu de finalizare. O alta intentie a bancii este de a implementa un nou tip de credit, legand acordarea acestuia de deschiderea prealabila unui depozit. In opinia oficialilor bancii, aceasta va permite scaderea dobanzilor la creditele acordate iar depozitele astfel constituite vor reprezenta o sursa pentru acordarea de noi finantari.



Volksbank Austria (VBA - banca populara in Austria), pricipalul actionar al bancii romanesti, urmareste de asemenea pregatirile de privatizare a CEC. "Cand va fi privatizata Casa de Economii vom analiza situatia financiara a acesteia si ne vom hotara", a declarat Christian Kaltenbrunner, Directorul Diviziei Internationale a VBA.



Volksbank si-a inaugurat ieri un nou sediu central in valoare de un milion de euro in Sos. Mihai Bravu, si va deschide astazi o noua sucursala la Constanta. In continuare banca intentioneaza sa deschida noi sucursale in Bucuresti si Iasi. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO