Bănci și Asigurări

Volksbank renunta la creditul-vedeta care i-a alimentat cresterea in trecut

28.08.2009, 00:00 33

Volksbank, a treia mare banca locala in functie de active la sfarsitul anului trecut, a lansat recent o noua oferta de finantari pe retail, din care lipseste insa creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca, produsul care i-a sustinut cresterea energica in anii trecuti.

"Desi am lansat recent o noua linie de produse, efectele (pe vanzari, n. red.) nu se vad deocamdata, mai ales ca banca nu mai are in oferta creditul de nevoi personale cu garantie ipotecara care se vindea cel mai bine anul trecut", spune un ofiter de credit al Volksbank dintr-o agentie din Bucuresti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Oficialii bancii au confirmat informatia, insa nu au oferit alte comentarii.

De altfel, portofoliul de credite al Volksbank a continuat sa se contracte usor in trimestrul al doilea.

In iunie, banca avea in sold credite acordate de 3,18 milioane de euro, fata de 3,24 miliarde de euro in martie. In primul trimestru soldul coborase cu 2%.

In noua oferta, Volksbank pastreaza creditele ipotecare, imprumuturi pentru nevoi personale fara garantii si credite auto, potrivit datelor disponibile pe site-ul de internet. Volksbank participa, de asemenea, la programul guvernamental "Prima casa". Dobanzile sunt calculate in functie de indicatorii pietelor interbancare (Robor pentru lei, Euribor pentru euro), la care se adauga marje fixe.

Spre exemplu, la un credit ipotecar in lei marja este de 5,75% peste Robor (la scadenta de o luna), daca imprumutatul isi incaseaza veniturile lunare prin conturi curente la Volksbank. Altfel, marja este de 6,75%. La euro dobanzile se calculeaza in functie de Euribor pentru scadenta de 3 luni, plus aceleasi marje de 5,75/6,75 puncte procentuale. Robor este in prezent la 9,5% pe an, iar Euribor la 0,82% pe an.

Creditul de consum fara garantii este disponibil doar in lei, la o marja de 14% peste indicatorul Robor, astfel ca dobanda urca la 23,5% pe an. In plus, banca percepe un comision fix de 400 de lei pentru analiza dosarului de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO