Bănci și Asigurări

Volksbank, salvată pentru a treia oară de statul austriac

Autor: Claudia Medrega, Ciprian Botea

29.02.2012, 00:02 79

Guvernul austriac investeşte încă 250 mil. euro în capitalul Volksbank după ce a acceptat o pierdere de 70% dintr-o injecţie anterioară de un miliard de euro, aceasta fiind a treia oară din 2008 încoace când statul intervine pentru a salva banca.

Acţionarii, care în cazul Volksbank ("banca populară") sunt cooperative de credit, vor participa cu 230 mil. euro la noua majorare de capital şi vor păstra controlul în timp ce guvernul de la Viena va ajunge să deţină 49% din bancă. Statul austriac a anunţat că do­reşte să-şi vândă participaţia la Volksbank până în 2017.

Volksbank are nevoie de bani chiar dacă a obţinut peste o jumătate de miliard de euro din vânzarea operaţiunilor din Europa Centrală şi de Est către ruşii de la Sberbank. Subsidiara locală nu a fost parte a tranzacţiei, dar se află încă pe lista de vânzare a austriecilor, care aşteaptă ca apele să se limpezească pentru a găsi o ofertă avantajoasă.

Volksbank deţine în România o bancă cu active de 4,7 mld. euro, dar care a avut pierderi masive în ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO