Bănci și Asigurări

Volksbank scumpeste creditul in euro si recomanda leul

20.09.2007, 19:16 12

Creditele in euro acordate de Volksbank in ultimii doi ani se scumpesc cu 1,5 puncte procentuale, ca urmare a cresterii costurilor de refinantare, a anuntat ieri banca.
Acesta este primul efect vizibil in domeniul finantarii pe plan local al crizei prin care au trecut pietele financiare internationale in ultimele doua luni. Dobanzile au crescut sensibil in aceasta perioda, in conditiile in care investitorii au fost reticenti sa mai imprumute bani pentru a evita expunerile riscante.
Volksbank a fost in ultimii ani unul dintre cei mai agresivi jucatori de pe piata din punctul de vedere al costurilor. Majorarea de dobanda se va aplica in special creditelor acordate cu o dobanda de 5,95% pe an. In prezent sunt insa banci care ofera dobanzi la euro chiar mai mici, insa acestea sunt fixate numai pentru o perioada scurta.
Comparativ cu inceputul anului, dobanda la euro pe piata interbancara europeana (EURIBOR) a urcat pentru scadenta de trei luni cu un punct procentual, la 4,72% pe an. Aceasta in conditiile in care Banca Centrala Europeana a majorat dobanda cheie la euro cu jumatate de punct procentual in acest interval, pana la 4% pe an.
Suprapusa peste deprecierea sensibila a leului din ultimele doua luni si jumatate (timp in care cursul a urcat cu circa 8%, intorcandu-se la nivelurile din iarna), majorarea dobanzilor ii loveste puternic mai ales pe cei care au contractat credite in euro in lunile de vara. Situatia este cu atat mai dificila pentru clientii care au mers la un grad inalt de indatorare, atat Volksbank, cat si banci de top pe retail avand de la inceputul verii acordul BNR pentru a ajunge cu rata pana la 65%-70% din veniturile eligibile ale solicitantului.
Volksbank prevede in contractele de credit ca dobanda poate sa fluctueze in functie de conditiile de piata, fara sa prevada un mod de calcul explicit. Banca promite ca va corecta in jos dobanda, atunci cand costurile de refinantare vor scadea. Pentru moment, Volksbank a majorat si costurile creditelor noi: desi dobanda nominala ramane la 5,95% pe an, banca a majorat comisionul de risc la 0,165% si a reintrodus comisionul pentru acoperirea costurilor cu rezerva minima obligatorie, de 1,8%. Ambele comisioane se percep lunar, fiind calculate la sold. Totusi, Volksbank le propune clientilor sa isi refinanteze creditele in euro prin imprumuturi in lei sau in franci elvetieni, reducand comisionul de rambursare anticipata la jumatate (respectiv 1%, fata de 2% din suma rambursata, valabil in primii cinci ani de contract).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO