Bănci și Asigurări

Volumul creditelor acordate de IFN-uri a scăzut cu 600 mil. euro în primul semestru

Volumul creditelor acordate de IFN-uri a scăzut cu 600 mil. euro în primul semestru
30.08.2010, 23:51 108

Portofoliile de credite ale instituţiilor financiare nebancare(IFN) înscrise în registrul special de la BNR s-au diminuat cu 600mil. euro sau 7,5% în primele şase luni, ajungând la sfârşitullunii iunie la 7,4 mld. euro (echivalentul a 32,3 mld. lei).

În acest registru figurează IFN-urile care au un sold minim alcreditelor de 25 mil. lei şi capitaluri proprii şi sume împrumutatede cel puţin 50 mil. lei.

"Nu cred că scăderea activităţii de creditare ţine de costulîmprumuturilor, ci mai degrabă de lipsa cererii. Nivelul deîndatorare al clienţilor vizaţi de acest tip de credite este foarteridicat, potenţialul de creştere fiind limitat mai ales pesegmentul persoanelor fizice", comentează Felix Daniliuc,directorul general al Raiffeisen Leasing.

IFN-urile au oprit finanţările pe aproape toate sectoarele deactivitate, cu excepţia agriculturii şi a administraţiei publice.Astfel, soldul creditelor acordate în agricultură a crescut înperioada ianuarie-martie cu 28%, până la 293 mil. euro, în timp ceîmprumuturile pentru administraţia publică au urcat cu 1,7%, pânăla 195 mil. euro. Creşterea soldului finanţărilor în sectorulpublic vine în contextul în care societăţile se plângeau laînceputul anului că statul a ajuns să fie cel mai prost clientpentru IFN-uri, dar şi pentru clienţii acestora, deoarece areîntârzieri mari la plata facturilor.

De cealaltă parte, cel mai accentuat declin s-a înregistrat încazul creditelor acordate firmelor din sectorul serviciilor, soldulpe acest segment coborând cu peste 400 mil. euro în primele şaseluni. Totalul finanţărilor acordate de IFN-uri în servicii ajungeaîn iunie de aproape 4,1 mld. euro. Şi creditele acordatecompaniilor din industrie au înregistrat o reducere cu 7% avolumului, până la 1,3 miliarde de euro (5,7 mld. lei).

Totodată,creditele de retail reprezentau doar 445 mil. euro (echivalentul a1,95 mil. lei), fiind în scădere cu 13% faţă de sfârşitul anuluitrecut. Persoanele fizice sunt în cea mai mare parte clienţi aicompaniilor specializate pe credite ipotecare şi de consum, încondiţiile în care firmele de leasing se concentrează mai mult pefinanţa-rea companiilor.

"Din datele pe primele şase luni nu aş putea spune că pe parteade leasing vedem o comprimare atât de dramatică a pieţei, cum s-aîntâmplat în 2009 comparativ cu 2008. Estimez că în 2010finanţările acordate de firmele de leasing vor rămâne la nivelulanului trecut, adică 1,2-1,3 miliarde de euro", spune Daniliuc.

Din totalul finanţărilor acordate de firmele de leasing în 2009,de 1,33 miliarde de euro, doar 8% au mers către segmentul deretail, cei mai mari clienţi fiind companiile private. Circa 1% dinfinanţări au ajuns în sectorul public. Firmele de leasing au fostputernic lovite anul trecut de scăderea pieţei auto şi de creştereanumărului rău-platnicilor, ajungând să recupereze mii deautovehicule pe care încearcă acum să le revândă.

În timp ce soldul creditelor acordate de IFN-uri a scăzut,calitatea portofoliilor a continuat să se înrăutăţească, astfel căsumele restante au urcat cu aproape 50 de milioane de euro, până la343 mil. euro (1,5 mld. lei). Ponderea restanţelor în totalulsumelor datorate de clienţi a ajuns în iunie la 7%, faţă de 5% lasfârşitul lui 2009. Comparativ, sumele restante la crediteleacordate de bănci ajung la aproximativ 5,4%, conform datelorBNR.

Creditele în euro reprezintă aproape 97% din portofoliulIFN-urilor, valoarea acestora ajungând la 7,1 mld. euro în iunie(31,2 mld. lei). În acelaşi timp, mai mult de jumătate din crediteau scadenţe cuprinse între unu şi cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO