Volumul mediu zilnic al tranzacţiilor pe piaţa valutară a ajuns după primele şapte luni din 2017 la 1,67 mld. euro: Piaţa valutară a dat un pas înapoi în iulie după ce în iunie volumul tranzacţiilor urcase la maximul ultimilor şase ani

17 aug 2017 Autor: Claudia Medrega

Jucătorii de pe piaţa valutară au derulat în iulie, în medie, tranzacţii zilnice de 1,63 mld. euro. În iunie, volumul operaţiunilor valutare s-a apropiat de 2 mld. euro, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape şase ani.

Piaţa valutară s-a redresat în primele şapte luni din acest an faţă de perioada ianuarie-iulie 2016, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor ajungând la circa 1,67 mld. euro, în creştere comparativ cu nivelul de anul trecut, de 1,44 mld. euro, reiese din datele Băncii Naţionale. În fiecare zi lucrătoare din luna iulie, jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de 1,63 mld. euro. Volumul tranzacţiilor valutare din luna iulie 2017 a fost mai mare cu circa 204 mil. euro comparativ cu aceeaşi lună din 2016. Pe parcursul acestui an, moneda naţională s-a aflat sub presiune în lunile februarie şi martie - din cauza tensiunilor politice interne care au culminat cu proteste în stradă şi în urma incertitudinilor fiscal-bugetare -, dar şi în luna iunie când riscul politic a dus cursul leu/euro la un maxim al ultimilor cinci ani, de aproape 4,6 lei/euro. Deprecierea leului din iunie 2017 a venit în contextul în care miniştrii guvernului Grindeanu au demisionat după ce PSD şi ALDE au retras sprijinul politic pentru executiv, însă premierul a refuzat să-şi dea demisia. Ulterior, PSD a decis să depună moţiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, iar premierul a fost exclus din partid. Moţiunea a fost votată în Parlament şi apoi a fost desemnat un nou guvern.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.08.2017

 
Cuvinte cheie:
piata valutara
, tranzactii
, mediu
, maxim
, urcare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide